Kaffetyper

Udforsk de forskellige kaffetyper og find din favorit

Kaffe er ikke bare kaffe. Der er stor forskel på, om du bruger formalet kaffe, maler dine egne hele bønner eller har en kapselmaskine til kaffekapsler. Det gør også en forskel, om du bruger 100 % Arabica-kaffebønner eller en blanding af Arabica- og Robusta-bønner, og om du for eksempel brygger din kaffe som almindelig filterkaffe, i en stempelkande eller i en perkolator.

Og det er netop bryggemetoden, der langt hen ad vejen afgør, hvilken kaffetype du er ved at lave. Tre typer kaffe, der er karakteriseret af en helt særlig bryggemetode, er de stærke, intense små shots baseret på klassikeren Espresso: den almindelige Espresso, den lille Ristretto og den store Lungo.

Espresso

De tre italienske kaffetyper tager udgangspunkt i Espresso: det er det lille, intense shot, der traditionelt drikkes af en lille kop. Det er dog bryggeprocessen, der gør Espresso til noget særligt. Kort sagt er det vand, der under højt tryk presses gennem meget finmalede, stampede bønner på kort tid – faktisk kun 25-30 sekunder.

Mange foretrækker medium mørkristede til mørkristede bønner til Espresso, fordi det giver den mest kraftige og fyldige smag, uden det bliver for stærkt. Du kan dog også sagtens bruge mellemristede kaffebønner for at få en Espresso med mere frugtige og blomsteragtige noter og en mere afrundet smag.

Espresso kan bruges både som det klassiske shot og som kaffebase i forskellige kaffedrikke med mælk og kaffe. Den nemmeste måde at lave Espresso på er med en espressomaskine med eller uden kværn eller med en kapselmaskine med kapsler til Espresso.

Ristretto

Ristretto er en mindre udgave af Espresso, hvor ekstraktionstiden bliver kortere og der bruges mindre vand, så shottet på den måde bliver mindre og derfor også mere koncentreret. Samtidig er en Ristretto gerne mildere i smagen og har ikke den lettere bitre aroma som en Espresso, hvilket gør det til en helt anden oplevelse at drikke den.

Du kan drikke den som et shot, eller bruge shottet i en kaffedrik, hvor den sødlige Ristretto kommer helt til sin ret. Du kan for eksempel lave en stærkere og mere intens version af velkendte kaffedrinks som café latte med to shots Ristretto, eller du kan pifte den næste cocktailaften op med en spændende drink med en anden, mildere kaffevariant end normalt.

Lungo

Laver du ekstraktionstiden længere og bruger mere vand, får du en Lungo. Du får cirka det, der svarer til et dobbelt shot Espresso, og fordi du bruger mere vand, er en Lungo mindre stærk, men en anelse mere bitter.

Du kan drikke din Lungo rent eller erstatte det traditionelle Espressoshot i en latte macchiato, cappuccino eller café latte med et shot Lungo. Det er en god måde at eksperimentere med de forskellige kaffetyper og smage forskellen, når du bruger en anden kaffetype i din standard kaffedrik.

Koffeinfri kaffe

En anden kaffevariant er koffeinfri kaffe. Du kan få mange koffeinfri kaffetyper fra dine yndlingsmærker, og udvalget omfatter både mellem- og mørkristede bønner og kraftige og mere milde varianter, så der er lidt for enhver smag.

Det er de færreste, der reelt kan smage forskel på en koffeinfri kaffetype og en almindelig kaffe. Vælger du god kvalitet, for eksempel blandt de forskellige Nespresso kaffetyper, illy kaffe eller andre af de gode kaffekapsler eller bønner i vores udvalg, vil du opleve en lige så god, smagfuld, fyldig og balanceret kaffe uden koffein som varianterne med koffein.

Kaffekapsler, hele bønner og andre kaffevarianter

Har du bestemt dig for en kaffevariant som Espresso, Lungo eller Ristretto, er du ikke helt færdig med at tænke over, hvilken type kaffe du egentlig er ude efter. For hvordan skal den laves? Den nemmeste udgave er kaffekapsler, som du kommer i din kapselmaskine – så skal du bare vente de cirka 30 sekunder, det tager maskinen at brygge et lækkert shot italiensk kaffe til dig.

Du kan også brygge din Espresso eller Espresso-variant med hele bønner i en espressomaskine. Vælg de bønner, du synes giver den bedste smag og mal dem enten manuelt eller automatisk i din maskine, før du går i gang med brygningen. Nogle maskiner klarer det hele for dig, så du stort set skal gøre lige så lidt, som når du bruger kaffekapsler, mens andre kræver, at du for eksempel stamper den malede kaffe og selv styrer de forskellige trin i processen.

Det kan også være, at du ikke er ude efter et af de små kaffeshots, men hellere vil have en stor, fyldig kop kaffe fra en helt almindelig kaffemaskine, stempelkande eller lignende. Disse kaffetyper får du allermest ud af, hvis du vælger hele bønner, som du selv maler lige inden brygning. Det sikrer, at bønnerne beholder så meget delikat smag og aroma som muligt. Gå på opdagelse i vores udvalg af hele bønner, så du kan komme i gang med at brygge en god kop kaffe med et ordentligt koffeinkick om morgen eller en koffeinfri udgave til aftenkaffen.