Lungo

Lungo – det store shot kaffe med den bitre smag

Du kender sikkert det italienske shot Espresso, men vidste du, at der findes forskellige variationer af det? Her taler vi om Espressos lillebror, Ristretto, og Lungo, der er storebroren. En Lungo har en meget særlig smag, fordi den er mildere i smagen end en Espresso, men samtidig mere bitter. Det er bitterheden, der er alfa og omega for de Lungo-elskende kaffeentusiaster, men hvor delikat og forfinet den bitre smag er, afhænger bland andet af, hvilke bønner du bruger og hvor finmalede de er.

Som med almindelig Espresso kan du drikke din Lungo rent eller bruge den som base i kaffedrikke. En populær drik er en Lungo Macchiato, der består af Lungo og mælkeskum. Ved at bruge Lungo i stedet for Espresso til din Macchiato får du en mere afrundet smag, der samtidig har en stærk og intens karakter – en ideel kombination til kaffe, du ikke kan andet end at nyde.

Hvad er Lungo kaffe?

Lungo er en “lang” udgave af den klassiske Espresso, der er cirka halvt så stor som en Lungo. Første del af brygningen er den samme som med en Espresso, men en Lungo bruger næsten dobbelt så meget vand og ekstraktionstiden ligger på mellem 45 til 60 minutter til forskel fra Espressos 20 til 30 sekunder.

Bønnernes bitre smag kommer først frem til sidst, og det er det, der gør en Lungo mere bitter end en Espresso, mens den større mængde vand gør den knap så stærk i smagen. Den eftertragtede, silkebløde crema er også at finde på toppen af en Lungo, så du kan nyde både den smagfulde Lungo kaffe og den bløde fornemmelse af cremaen.

Lungo, Americano eller Long Black?

Der er mange, der forveksler en Lungo kaffe med en Americano og en Long Black, der også groft set kan ses som en Espresso med mere vand. Men der er en vigtig forskel mellem de tre. Lungo brygges som nævnt med en længere ekstraktionstid og med mere vand, så den bliver stærkere og mere intens under brygningen, mens en Americano og en Long Black brygges som en Espresso, hvor der tilføjes ekstra vand bagefter.

En Americano får tilsat vand efter Espressoen er brygget, hvilket blander alt sammen – crema, Espresso og vand, så du får en samlet, intens smag gennem hele drikken. En Long Black laves omvendt. Det vil sige, at et shot Espresso tilføjes til vand, så den stadig har crema på toppen, og starter højt i styrke og intensitet og bliver mildere og mindre intens, når du drikker den. Det er også en måde, du kan variere din Espresso, hvis du kan lide en Lungo kaffe og vil prøve en anden udgave.

Kaffekapsler til Lungo eller hele bønner

Der er flere måder at lave en god kop Lungo kaffe. Alt efter om du vil føle dig som en ægte barista derhjemme eller bare vil have din kaffe så hurtigt og nemt som muligt, kan du for eksempel bruge kaffekapsler eller hele bønner, som du selv maler lige før brug. Kaffekapsler til en kapselmaskine er den nemmeste løsning, hvor du på et sted mellem et halvt og et helt minut får lige den kaffe, du er ude efter. En Lungo tager som nævnt længere tid at trække, men du skal stadig bare komme en kapsel i maskinen og trykke start på den kaffetype, du er ude efter.

Bruger du ikke kaffekapsler, men sværger til hele bønner og en espressomaskine, er det op til dig selv at vælge de bedste bønner til formålet. Du kan bruge både 100 % Arabica-bønner og en blanding af Arabica- og Robusta-bønner, og det er en god idé, at du smager lidt forskelligt, så du kan spore dig ind på, hvordan du synes din Lungo kommer til at smage bedst. Du skal bare bruge en espressomaskine og eventuelt tilbehør til som en kværn og stamper, hvis du ikke har en fuldautomatisk maskine.