Koffeinfri

Nyd den velkendte gode smag med koffeinfri kaffe

Der kan være mange grunde til at drikke kaffe. Måske er kaffe den livline, du tyr til om morgenen, når en lang dag venter, og du kom lidt for sent i seng. Måske er det kaffen, der holder dig kørende på en lang arbejdsdag eller til et sent møde. Måske nyder du bare at kunne sætte dig med en god kop aftenkaffe som afslutning på en lang dag.

Lige så mange grunde der kan være til at drikke kaffe, lige så mange grunde kan der være til at ville undgå koffein. Løsningen er at bruge kaffebønner uden koffein eller koffeinfri kaffekapsler, så du kan nyde smagen, morgenritualet eller en tur på kaffebar med en ven og uden at få koffeinen med. Og det betyder altså ikke, at du skal undvære den gode smag af kaffe.

Selvom du vælger koffeinfri kaffe, skal du hverken gå på kompromis med smagen eller udvalget. Mange kaffebrands laver nemlig “decaffeinated” udgaver af deres almindelige kaffekapsler eller hele bønner, så du kan nyde din kaffe næsten uden at lægge mærke til, at den ikke indeholder koffein.

Gode grunde til at skære ned på koffein

Hvis du drikker mere end fire kopper kaffe om dagen, kan du hurtigt komme til at mærke effekten af al den koffein. Du kan have svært ved at sove, blive svimmel og opleve hovedpine, hvis der går for langt mellem dine kaffepauser. Det kan også være, at du er gravid, og er blevet rådet til at undgå koffein, eller at du er en af de uheldige, der bare generelt ikke kan tåle for meget koffein, fordi effekten rammer dig både hårdere og i længere tid end hos de fleste andre.

Nogle vælger helt at skære koffeinen væk og udelukkende drikke koffeinfri kaffe. Andre foretrækker at veksle lidt mellem de to varianter i løbet af dagen, så de for eksempel for koffeinen i deres morgenkaffe, så dagen kan blive sparket i gang, men går over til koffeinfri kaffe i løbet af eftermiddagen og aftenen, så koffeinen ikke rumsterer i kroppen, når det bliver sengetid.

Koffeinfri kaffebønner

Hvis du er vant til at kværne dine kaffebønner selv – eller fylde din espressomaskine, så den gør det for dig – kan du nemt skifte de almindelige kaffebønner ud med en koffeinfri variant. Det kræver ikke andet, end at du køber de koffeinfri kaffebønner i stedet for.

Smagen af kaffe er lige så god i koffeinfri kaffebønner, og du slipper for eventuelle ”bivirkninger” fra koffeinen, når du nyder din kaffe.

Kan du ikke helt undvære dagens koffeinkick, kan du lave din egen kaffeblanding med mindre koffein – det vil sige kaffe med koffein, men med et meget lavere niveau end ellers. Lav en god blanding af almindelige kaffebønner og koffeinfri kaffebønner. Arabica-bønner har helt naturligt et lavere koffeinindhold end Robusta-bønner, så det er en fordel at vælge Arabica til din blanding. Du kan lave en 1:1 blanding, hvis du bare vil skære en smule ned på dit koffeinindtag eller 1:2 med flest koffeinfri kaffebønner, så du får et meget lavt koffeinindhold i din kaffe.

Koffeinfri kaffekapsler

Ligesom med koffeinfri kaffebønner kan du også nemt og smertefrit skifte dine kapsler ud med koffeinfri kaffekapsler. De fleste mærker har minimum én koffeinfri variant i deres sortiment, og efterhånden som forbruget og efterspørgslen er steget, er der løbende kommet flere og flere varianter af koffeinfri kaffekapsler til. Det betyder, at du stadig kan vælge mellem forskellige styrker, aromaer og smagsnoter, når du vælger koffeinfri kaffekapsler.

Hvis du har en original Nespresso maskine, er der forskellige koffeinfri kaffekapsler at vælge imellem, blandt andet fra Black Coffee Roasters og Lavazza. Hvis din virksomhed, restaurant eller lignende har en Nespresso Pro maskine, kan I også her få en koffeinfri variant, så kunder, gæster og medarbejdere, der gerne vil undgå koffein, stadig kan nyde en velsmagende kop kaffe hos jer.

Godt at vide om koffeinfri kaffe

Hvis koffeinfri kaffe er nyt område for dig, kan der være flere spørgsmål, der dukker op. Det er ikke som sådan en stor omvæltning, men det kræver naturligvis lidt tilvænning at skulle købe en anden kaffe, end den du plejer. Når det er på plads, er der til gengæld ikke meget andet, du skal gøre end at nyde den velsmagende kaffe, helt som du plejer.

Vi har samlet nogle af de spørgsmål, der ofte dukker op, når vi taler om koffeinfri kaffe. Så garanterer vi, at du ikke kan andet end at få lyst til at udforske vores udvalg af koffeinfri kaffe og finde en variant, der kan få en fast plads i skabet med kaffe hos dig.

Smager koffeinfri kaffe lige så godt som almindelig kaffe?

Fordomme om smagen er noget af det, der kan afholde de fleste fra at købe koffeinfri kaffe. Men det er en fordom, der ikke længere er hold i, for i dag kan du få rigtig god kaffe helt uden koffein. Kvaliteten af både kaffebønner og metoderne til fjernelse af koffein gør, at mange nærmest ikke kan smage forskel på koffeinfri og almindelig kaffe – medmindre din favorit er helt mørkristede, kraftige kaffebønner til for eksempel Espresso eller en ekstra stærk filterkaffe. Den mørke, dybe smag kan nemlig være sværere at opnå i kaffe uden koffein.

Hvordan laver man koffeinfri kaffe?

Der findes forskellige metoder til at fjerne koffein fra bønnerne, men fælles for dem alle er, at processen starter ved de grønne kaffebønner – det vil sige kaffebønner, der endnu ikke er blevet ristet. Alle metoder omfatter også vand, fordi koffein er vandopløseligt, men der bruges også altid et kemisk stof, der er med til at fjerne koffeinen såsom dichlormethan, aktivt kul, CO2 eller ethylacetat.

Fælles for de forskellige metoder er desuden, at processen nedbryder kaffebønnernes struktur, hvilket kan påvirke smagen. I dag er processerne til fjernelse af koffein så gode og kvaliteten af kaffebønnerne så høj, at det er muligt at kompensere for den tabte smag og give dig en velsmagende kop koffeinfri kaffe. Kemikalierne, der bruges, er ikke farlige for dig i den mængde, så det er stadig lige så sikkert at drikke koffeinfri kaffe som almindelig kaffe.

Er der koffein i koffeinfri kaffe?

Det virker som et spørgsmål, der giver sig selv, men der er en god grund til, at det er vigtigt at stille: Der er faktisk stadig bittesmå spor af koffein i din kaffe, selvom du har valgt koffeinfri kaffebønner eller -kapsler. Det er ganske enkelt ikke muligt at skylle 100 % af koffeinen ud af bønnerne, lige meget hvilken metode til fjernelse af koffein der bruges.

Så nej, koffeinfri kaffe er ikke helt fri for koffein, og du vil derfor få en smule koffein, selvom du har valgt en kaffetype, hvor der på pakken står “koffeinfri”. Det er dog ikke en mængde, der gør, at du helt skal holde op med at drikke kaffe, hvis du vil være fri for koffein. Til sammenligning er der mere koffein i sort og grøn te, end der er i koffeinfri kaffe. Så medmindre du skifter alt ud med urtete, som er den eneste tevariant, der ikke har koffein i sig, kan du sagtens læne dig tilbage og nyde en dampende varm kop koffeinfri kaffe.

Hvor kan man købe koffeinfri kaffe?

På mokkaland.dk sælger vi både koffeinfri kaffebønner og koffeinfri kaffekapsler fra forskellige mærker. Vi udvider løbende vores sortiment af kvalitetskaffe, så du kan få lige præcis den type koffeinfri kaffe, du har brug for.