Vil du være den næste verdensmester i Barista, eller leder du efter den bedste mælk til café latte?
Så er du kommet til den rigtige artikel! I denne omgang kigger vi på udstyr, kaffe, mælk, uddannelse, kurser, job, løn og maskiner.
Barista er det italienske ord for en bartender, der har specialiseret sig i kaffe. Ordet har bredt sig til resten af verden i løbet af 90’erne.
-
Caffè Crema Gustoso (1000g)168 kr
-
Caffé Crema Classico (1000g)168 kr
-
Crema (1000g)155 kr
Det beskriver i dag enhver medarbejder, der arbejder med kaffe. Der findes en decideret barista-uddannelse, men de fleste, der arbejder på caféer, har fået et kort kursus i Latte Art og kaldes derfor „barista’er‟. Lønnen er den samme som for andre tjenere, medmindre du har en rigtig barista-uddannelse.

Baristakaffe.
Kaffe er et vidt begreb i dag, og der findes næsten en specialkaffe til enhver lejlighed. Men det vigtigste er, at du kender din kaffe-ABC og sammensætningen af de forskellige kaffedrikke. Da alle slags kaffe kan ristes og kværnes til filterkaffe, stempelkande eller espresso, er det en god idé at eksperimentere med forskellige producenter og smagsvarianter.
Der er selvfølgelig en række specialkaffer, der bliver brugt ved verdensmesterskaberne i Barista, og man kan derfor udlede, hvilke der er bedst.
Men det er langt fra nødvendigt at købe verdens dyreste kaffe for at lave en god espresso til vennerne. For en nybegynder i kaffe kan du tage en hvilken som helst mørkristet kaffe og lave espresso af den, hvis det blot er til cappuccino, latte eller andre lignende drikke.
Baristamælk.
Mælk er en vigtig ingrediens i mange kaffedrikke. De seneste år er der derfor dukket flere og flere slags mælk op, som er produceret specifikt til kaffeindustrien. Den første og mest kendte er nok Latte Art-mælken fra Arla.
-
Tierra Planet (500g)95 kr
-
Tierra Africa (500g)95 kr
På Dansk Kaffefestival, der fandt sted i slutningen af februar 2019, blev jeg præsenteret for den bedste barista-mælk, jeg har oplevet til dato. Det er Essens fra Arla, en økologisk årstidmælk. Det betyder, at den kan variere en anelse i proteinindhold. Man skal derfor være lidt mere opmærksom, når man steamermælken. Til gengæld får du en uovertruffen smag i din cappuccino og café latte.

Uddannelse og kurser.
En barista-uddannelse tager 6 til 12 måneder, alt efter hvor man tager den. Det er selvfølgelig en tjeneruddannelse med speciale i kaffe. Men der findes også små kurser, der spænder lige fra hjemmebarista-kurset til caféejeren, der ønsker at styrke sine ansattes viden om kaffe. Prisen varierer lige så meget som udbuddet. Nogle udbyder kurser for at fremvise deres risteri, mens andre har opbygget en reel forretning på at tilbyde kurser.
-
Roma (1000g)99 kr
-
Qualità Oro (1000g)175 kr
-
Crema Dolce (1000g)168 kr
-
Napoli (1000g)99 kr
-
Espresso Barista Perfetto (1000g)172 kr
-
Caffé Crema Classico (1000g)168 kr
Nordhavn Coffee Roasters, Kontra Coffee og Coffee Collective er de førende inden for barista-kurser. Mens en reel uddannelse kun kan tages i Italien, kan du også være heldig at få en uddannelse som ansat i et risteri, en større cafékæde eller lignende. Derfor er det, der eftersøges som færdigheder, når et job kræver en uddannelse, egentlig bare, at du har taget et kursus.
Et 2-4 timers kursus koster typisk fra 500,- til 1.000,- kroner og afholdes løbende over hele landet.
Husk, at du kan lære meget ved at se YouTube-videoer og læse artiklerne her på hjemmesiden.
Job og løn.
Har du job på en café eller kaffebar, er du oftest barista af titel. De lærer dig at bruge det forskellige udstyr og sikkert også at lave latte art. Job og løn følger de gældende regler i serviceindustrien og er ikke ret høje. Til gengæld er der ikke de store krav til uddannelse, som du kunne se i punktet om kurser og uddannelse ovenfor.
-
E.S.E Classico (18 stk)53 kr
-
E.S.E Classico (200 stk)479 kr
-
E.S.E Intenso (200 stk)479 kr
-
E.S.E Classico Lungo (200 stk)479 kr
-
E.S.E Gran Crema (100 stk)169 kr
-
E.S.E Intenso (100 stk)169 kr
Udstyr og maskiner.
Når man taler om en barista-maskine, tænker man enten på en stor industriell espressomaskine, som de har på caféer og restauranter, eller på en espressomaskine fra producenten Sage, der laver en speciel barista-serie. De laver maskiner, der spænder fra fuldstændig manuel til den fuldautomatiserede, hvor det eneste, du gør, er at flytte rundt på værktøjet og rengøre efter brygning.
En god espressomaskine koster, det er ingen hemmelighed. Men du kan komme langt på DBA eller eBay, og det er helt fint at starte ud med en brugt model. Når du ved mere om det, kan du vælge en maskine, der passer til dine behov. For der er mange, der gennem tiden har fået forkøbt sig og efterfølgende fundet ud af, at det alligevel ikke var sagen at bruge 10 minutter på at lave kaffe hver gang.
Baristo App.
En stor del af at være en ægte barista er at kende opskrifter og kunne vælge de bedste kaffebønner. Det hjælper en ny app dig med, den hedder Baristo. Denne kaffe-app er gratis og udviklet i Danmark, og du kan hente den i iTunes eller Google Play.
Den er let at bruge; efter du har oprettet dig, kan du afgive dine egne bedømmelser på kaffe. Du kan gemme dine favoritter og blære dig overfor vennerne med din kaffeviden. Der findes andre apps om kaffe, men de er typisk fra en producent, som maler deres egne produkter i et favorabelt billede. Med Baristo får du bedømmelser fra andre kaffenørder og almindelige kaffedrikkere. Det giver derfor et bedre billede af, hvad du kan forvente dig af netop den bønne.