Verdens dyreste kaffe hedder Geisha
…og koster 11.500,- kr pr kilo.
Det er Geisha Kaffe fra Lamastus Family Estate, der producerer ca. 45kg af denne specielle kaffe om året.
Geisha Kaffebønner er verdens dyreste kaffe.
Med 11,50 kr. pr. gram i indkøb, er der ikke mange, der har råd til at drikke verdens dyreste kaffe. Hvis du tænker, du vil have en espresso, ville de 7 g koste dig over 80 kroner. Det vil sige, hvis du kunne købe 7 g på den auktion i Panama, hvor bønnerne bliver sat til salg. Du kan drikke en kop Geisha-kaffe visse steder i Panama for $9, hvor den serveres som pour over / slow brew. Men fra Danmark er det billigere at flyve til Dubai. Her kan du til gengæld få en kop af verdens dyreste kaffe for kun $68, svarende til ca. 450 gode danske kroner.
Flere deltagere ved verdensmesterskaberne i barista benytter Geisha-kaffe fra Lamastus Family Estate. Således har fire ud af de seneste syv vindere i World Brewer Cup brugt Geisha-kaffe. Med smag af fersken, mango, jasmin, papaya og bergamot-eftersmag er denne kaffesort noget helt specielt. Den bliver ikke mindre værd af, at man af de ca. 45 kg, der høstes årligt, maksimalt kan fremstille ca. 5000 kopper kaffe. Det vil sige, at 0,00007 % af verdens befolkning kan få serveret en kop hvert år.
Fremtiden ser dog anderledes ud for verdens dyreste kaffe. Flere kaffeplantager i Panama har nu plantet Geisha-træer, og der er endda en plantage i Mexico, som forsøger sig med arten. Der vil gå en del år, før der er en høst i de plantager, men der vil med tiden blive flere kilo kaffe pr. år. Dette vil få prisen til at falde, ligesom den har gjort med Jamaica Blue Mountain-kaffe. Heldigvis indebærer denne produktion ikke dyr, ligesom Kopi Luwak, hvor desmerdyr i dag lever i fangeskab, tvangsfodres med kaffebær og lever under kummerlige forhold.
-
Kaffebønner Storkøb (7 kg)819 kr
-
Kaffebønner Hverdagspakke (3 kg)439 kr
-
Qualità Oro Gran Riserva (1000g)179 kr
Lamastus Family Estate
Lamastus Family Estate består af tre kaffefarme: El Burro, Elida og Luito. De har produceret kaffe siden 1918 på de tre kaffeplantager. Al kaffen leveres videre til Elida Estate’s mill, der står for tørringsprocessen.
Elida er størst med sine 65 hektar. Med en elevation på 1700 – 2200 meter er der en stor højdespredning på kaffen fra Elida. Elida er også den kaffeplantage, der ligger tættest på The Baru Volcano National Park (BVNP). Parken er beskyttet som verdensarv af UNESCO, på linje med Stevns Klint, Jellingestenen og Roskilde Domkirke.
På denne kaffeplantage er ca. 35 af de 65 hektar beplantet med kaffe, mens resten er privat skov eller inden for BVNP-området. Klimaet over 1900 meters højde er ofte for koldt til kaffeproduktion i Panama, men på Elida plantagen er man i gang med et forsøg, hvor man planter op til 2050 meter.
El Burro er Lamastus Family Estate’s næststørste plantage på 50 hektar. Her benyttes 20 hektar til kaffe, og man planlægger at beplante yderligere 10 hektar. De resterende 20 hektar er, ligesom hos Elida plantagen, privat skov eller ligger inden for BVNP-området. Selv om plantagen går helt op til 2000 meter, er der kun plantet kaffe op til en elevation på 1800 meter. Klimaet er dog stadig meget koldt om natten, hvilket giver kaffen en lang modningstid. Alt i alt er det ganske få hektar, der er ren Geisha-kaffe. Det er selvfølgelig også årsagen til, at den er så eksklusiv og har en høj kilopris.
Luito’s 17 hektar ligger i 1600 – 1750 meters højde i Bajo Mono, med udsigt over det Caribiske Hav. Luito benytter alle sine 17 hektar til ren Geisha-produktion. Området var tidligere mest brugt som ørredfarm. Fra man planter en kaffeplante, til den giver en høst, går der normalt to til tre år. Men på grund af klimaet i den højde i Panama tager det ca. fem år for Geisha at give en høst.
-
Double Roast (400g)54 kr
-
Black Gold (400g)54 kr
-
Crema (400g)54 kr
Verdens dyrest kaffe i Danmark.
Du kan være heldig at finde Geisha-kaffe i Danmark. Både Coffee Collective og Great Coffee har den nogle gange på hylden. Men som vi var inde på tidligere, er der ganske få kilo til salg på verdensplan. Det eneste du kan gøre, er at holde øje med deres hjemmesider eller besøge deres butikker med jævne mellemrum. Det sidste giver muligheden for at spørge, hvornår de eventuelt får den hjem på lager igen. Lager er måske at overdrive, da kaffen hurtigt bliver udsolgt igen, på trods af den høje pris.
I slutningen af 90’erne og begyndelsen af 00’erne var Jamaica Blue Mountain-kaffe kendt for både at være verdens dyreste kaffe og for at være James Bonds favoritkaffe. Men titlen som verdens dyreste kaffe blev taget af Kopi Luwak, specielt efter filmen The Bucket List udkom i 2007, hvor at drikke Kopi Luwak var med på listen. Det førte til, at desmerdyr blev fanget og ligesom høns i bure skulle lægge guldæg, hvorfor de blev tvangsfodret med kaffebær.
I Nordthailand tænkte man: jo større dyr, desto mere kaffe. Derfor begyndte man at fodre elefanter med kaffebær. Hvis man giver en elefant 33 kg kaffebær, kommer der 1 kg kaffebønner ud 15 til 70 timer senere. Kaffen kaldes Black Ivory og var fra 2014 verdens dyreste kaffe, med en kilopris på $1100. Kaffen produceres af Black Ivory Coffee Company, som er beliggende i elefantreservatet Golden Triangle Asian Elephant Foundation i Chiang Saen. De 20 elefanter i reservatet producerer årligt omkring 150 kg kaffe, og 8 % af indtægterne går til at holde reservatet kørende og redde flere elefanter.
-
Milano (1000g)109 kr
-
Qualità Oro (1000g)134 kr
-
Qualità Rossa (500g)79 kr
Kopi Luwak er ikke verdens dyreste kaffe.
Den afdøde amerikanske kaffe- og madkritiker Chris Rubin beskrev Kopi Luwak som: ‘Kaffen har en utrolig fylde, den er nærmest sirupsagtig. Den er rig på aroma og stærk, men har en lang, fin eftersmag af chokolade.’
På mange af Indonesiens ca. 18.000 øer lever desmerdyret. Kaffekatten æder kaffetræets modne bær. På vej gennem fordøjelsessystemet bliver proteinerne nedbrudt, og en gæringsproces går i gang. Dette giver bønnen en mere rund og mindre bitter smag end andre kaffesorter. Kopi Luwak produceres hovedsageligt på Indonesiens store øer: Java, Sumatra, Sulawesi og Bali, men kan også komme fra Vietnam, Østtimor, Filippinerne og Malaysia.
Hvorfor tror vi den er dyr?
De fleste lærte Kopi Luwak at kende fra filmen ‘The Bucket List’ med Jack Nicholson og Morgan Freeman. I filmen påstår de, at dette er verdens dyreste kaffe, men det passer ikke. Desuden har det affødt, at uetiske kaffebønder har solgt kaffe under navnet Kopi Luwak uden, at bønnerne har set et desmerdyr.
Værre er det, at desmerdyr nu holdes i fangeskab og tvangsfodres med kaffebær for at producere de efterspurgte kaffebønner. Dette gælder alle lande, der producerer kaffen; du kan derfor ikke være sikker på, at kaffen er fra fritlevende desmerdyr, uanset hvilket land den er produceret i.
-
Tierra Planet (500g)89 kr
-
Tierra Africa (500g)89 kr
Personligt har jeg valgt ikke at støtte produktionen.
Selv hvis jeg fik den fra fritlevende desmerdyr, ville det stadig give umoralske kaffebønder incitament til at holde desmerdyr i fangeskab. Dette er ret svært at støtte, når man er vokset op med ‘Rikki-Tikki-Tavi’. Nej, jeg er ikke født i 1894, men historien var populær i min barndom, hvor Rikki-Tikki-Tavi redder sin menneskefamilie fra kongekobraparret Nag og Nagaina.
Men jeg skal langt fra være den, der siger, du ikke skal smage den. For det er selvfølgelig en oplevelse og lidt af en ‘must-have’ for rigtige kaffenørder.
Black Ivory er heller ikke verdens dyreste kaffe.
Black Ivory kaffe er kaffebønner, der har været gennem fordøjelsessystemet på en elefant, hvilket skulle give en langt bedre smag. Det er i hvert fald, hvad den thailandske hotelkæde Anantara påstår. Om ikke andet, bliver det til verdens dyreste kaffe. Det giver sig selv, at det pludselig er det helt store samtaleemne i kaffe verdenen.
‘Forskning viser, at under fordøjelsen nedbryder enzymerne i elefantens tarmsystem kaffeproteinet. Da protein er en af de vigtigste faktorer, der er ansvarlige for kaffens bitterhed, betyder mindre protein, at der næsten ingen bitterhed er tilbage.
-
Kaffebønner Storkøb (7 kg)819 kr
-
Kaffebønner Hverdagspakke (3 kg)439 kr
-
Qualità Oro Gran Riserva (1000g)179 kr
Dette gjorde Black Ivory til verdens dyreste kaffe.
Men bitterfri kaffe koster. Black Ivory, som elefantmøgkaffe kaldes, sælges for $1100 per kilo, mens den dyreste Geisha kaffe sælges for $1766. Dette gør den til verdens dyreste kaffe.
Pt. er Black Ivory kun tilgængelig på Anantara’s fire resorts på Maldiverne samt på koncernens Golden Triangle Resort i det nordlige Thailand.
Anantara siger, at processen begynder med at vælge top Thai Arabica kaffebær. Bønnerne, der er inde i bærrene, er blevet plukket i en højde af 1.500 meter. Elefanterne spiser dem, fordøjer dem, og derefter udskilles de, som naturen dikterer.
De enkelte bønner håndplukkes af lejrens mahouts (elefantundervisere) og deres koner. Derefter tørres de i solen.
Forfiningen af kaffen foregår på Anantara Golden Triangle Asian Elephant Foundation (GTAEF), en lejr der har til opgave at redde elefanter. Hvis du er ked af dit job, så husk på, at der er en mand, der sorterer elefantlort til hverdag.
Gyldne Trekant Asian Elephant Foundation.
Fonden har til dato reddet 30 ‘gade’ elefanter sammen med deres mahouts og familier. Otte procent af salget af verdens dyreste kaffe vil blive doneret til GTAEF.
Det indlysende spørgsmål må være: Er det ikke farligt at få en masse elefanter hooked på koffein?
Jeg har lært, at for at koffein kan udvindes fra en kaffebønne, er du nødt til at opvarme den til over 70 °C. Så mon ikke elefanterne stadig er helt rolige. På den anden side skal der nok en hel del koffein til at få en 5 ton tung elefant ud af sengen. 🙂
Det sidste ord om verdens dyreste kaffe for denne gang.
For mig er kaffens pris knap så vigtig. Det er da sjovt at observere, og det bidrager til bedre kvalitet på kaffe, at der er konkurrence. Personligt har jeg drukket min del Blue Mountain-kaffe gennem årene, og jeg kan ikke prale af at have smagt Geisha-kaffe … endnu. Måske er jeg heldig at få en kop af verdens dyreste kaffe hos Coffee Collective en dag, da jeg bor mindre end 200 meter fra deres butik på Godthåbsvej.
-
Decaffeinato (250g)62 kr
-
Classico (250g)62 kr
-
Brasil (250g)63 kr