Categories
Kaffe wiki

Hvordan laver man kaffe? 8 Trick til den perfekte kaffe.


Gennemgang + tips og tricks

Hvordan laver man kaffe? Ved brug af en kaffemaskine, skal du bruge 7 g malede kaffebønner pr. to kopper perfekt kaffe. Det svarer til den måleske, de fleste benytter. Men har du ikke en kaffeske, kan du bruge en almindelig stor spiseske.

De fleste kaffedrikkere ved hvordan de kan lide den, kaffen.

Men hvad nu, hvis man ikke selv drikker kaffe og vil byde sine gæster på en god kop? Nydelsen ved en god kop kaffe er stor. Specielt dagens første kop. Bare duften af morgenkaffe og det obligatoriske morgenritual hjælper til at hilse en ny dag velkommen. På samme måde skal jeg i hvert fald have en god kop kaffe om morgenen for at komme i gang.

Nogle vil måske bruge den hurtige løsning og lave sig en kop instant kaffe i stedet for at skulle sidde og vente på, at den almindelige kaffe skal brygge færdig. Men i dag er de fleste blevet klar over, at kaffe ikke bare er kaffe. Kunsten at lave sig en god kop kaffe er en viden, som man kan dykke rigtigt dybt ned i.

De fleste entusiaster vil helt sikkert have utallige råd, tips og små regelsæt til, hvordan den perfekte kop skrues sammen. Men for de fleste kaffedrikkere vil nogle enkelte råd være tilstrækkelige. Her kommer din guide til at forbedre smagen betydeligt på morgenkaffen.

Kaffebønnernes kvalitet er grundlaget for en god kop kaffe.

Når det kommer til, hvordan man laver kaffe, er det første, som de fleste vil nævne, selvfølgelig kaffens kvalitet. De kaffebønner, man benytter til at brygge sin kaffe, er jo trods alt det grundlæggende udgangspunkt. I supermarkedet kan man finde adskillige forskellige typer af kaffebønner, så der er rigeligt at vælge imellem.

Prisen kan godt være vejledende noget af vejen. For eksempel er det bestemt ikke således, at det er den billigste kaffe, som er den bedste. Snarere tværtimod kan man godt regne med, at denne kaffe ikke vil være at foretrække.

Derimod er det heller ikke nødvendigvis den dyreste kaffe, som absolut er den bedste. Ved de dyre typer kaffe får man en masse kvalitet. Men den endelige oplevelse vil i sidste ende afhænge af ens smagspræferencer, som er meget individuelle.

Dette er i sig selv en rigtig god oplevelse, men vil også give en rigtig god smag til kaffen, og er derfor absolut anbefalelsesværdigt. Hvis man foretrækker at gøre dette derhjemme, kan man også købe køkkenmaskiner, som har mulighed for at kværne kaffen. Dernæst skal man også opbevare kaffepulveret korrekt.

Det må ikke stå et for lyst sted, og opbevaringen skal helst også være i et køligt område, for eksempel i køleskabet. At lade posen stå åben vil desuden forværre smagen betydeligt og gøre den mindre kraftig. En lukket beholder, som er lufttæt, vil sikre, at kaffen bibeholder sin smag.

Hvordan laver man kaffe, Filtret er en overset faktor.

De fleste mennesker, som dagligt nyder perfekt kaffe, tænker sjældent over filterets betydning for den endelige smagsoplevelse. Men når man begynder at overveje det, giver det god mening. Hele kaffen løber jo igennem filteret, når den brygges.

Der er jo en mulighed for, at dette filter kan afgive smag til kaffen. De fleste mennesker køber per refleks blot det billigste filter til kaffebrygningen. Men hvilken type filter man køber, kan faktisk have ret essentiel betydning for smagen. Det er således værd at overveje, om der ikke findes andre typer af kaffefiltre end det, man måske normalt køber. Hvordan filteret fungerer, betyder også noget.

St. Remio Rwanda 4

Kaffen løber for langsomt igennem, hvis filteret er for tæt, og dette vil give kaffen en alt for stærk smag. Dette kan man ikke vide, når man står og skal til at købe sine filtre, men det er derimod noget, som man må lære lidt hen ad vejen. Køb nogle forskellige filtre og prøv dem af.

Vær derefter meget opmærksom på den smag, som de resulterer i. De små forskelle vil måske vise sig at være netop det, der bliver det udslagsgivende. Prikken over i’et på den helt og aldeles perfekte kop kaffe.

Du kan også vælge den nemme løsning og købe kaffepuder, som f.eks. forhandles gennem Zinzino. Zinzino leverer puder af ufarvet genbrugspapir; der er ikke brugt lim til at holde puderne sammen. Du får derfor den reneste og mest smagsfulde kaffeoplevelse på den måde.

Mange af os kan ikke komme udenom, at vi ikke kan leve uden kaffe.

Så hvis du har det på samme måde, er det ikke noget, du skal skamme dig over. De fleste i denne verden kan ikke klare en dag uden kaffe, da det for eksempel er den helt rigtige start på dagen for dem.

Hvem kan ikke også se det rigtig gode i at starte dagen med en god varm kop kaffe? Selvfølgelig skal man ikke presse sig selv til at kunne lide kaffe, men det kommer for de fleste. Vi vil give jer nogle råd og forslag til forskellige former for kaffe, så du ved, hvilken du skal vælge.

Hvilken kaffe skal jeg vælge?

De fleste kender til den helt normale filterkaffe, men hvordan man laver kaffe, afhænger mere af valget af bønner end af hvordan maskinen virker. Det er den kaffe, generationerne før dig har lavet, og de fleste laver den stadig i deres hjem. Denne form for kaffe gør det let for dig at få en smag af perfekt kaffe frem, uden alt for mange andre smagsvarianter, der kommer i vejen.

Så den ser ud, som du husker den: sort som kul. Det er dog svært at få denne form for kaffe, hvis du drikker den ude. Det, der kommer tættest på, er for det meste den, der hedder Caffè Americano.

Der er dog også rigtig mange, som kan lide at gøre deres kaffe lidt mere speciel. Espresso er en form for et shot. Espresso stammer fra Italien og er en noget stærk form for kaffe. Den er stærkere end normal filterkaffe, derfor får man den heller ikke i så store mængder.

På grund af den meget stærke og kraftige smag er der mange, som søder deres kaffe med for eksempel sukker eller rørsukker. De vil gerne undgå en bitterhed, som de synes, de fornemmer i espresso. Man anvender også gerne espresso til andre former for kaffe, da den netop i manges øjne er lige stærk nok i sig selv. Denne kaffe serveres også gerne med en top af skum ovenpå.

Hvordan laver man kaffe uden kaffemaskine?

Der er flere muligheder; den mest brugte er en stempelkande og varmt vand fra en elkedel. Kaffe til en stempelkande er malet grovere end ved brug til en kaffemaskine eller espressomaskine.

Det er i bund og grund en kaffetragt, filter, kaffebønner og varmt vand fra en elkedel. Du hælder så manuelt det varme vand over bønnerne, lidt efter lidt, så det løber gennem filteret med kaffe og ned i kaffekanden. Hvordan man laver kaffe, er helt op til dig.

Ved du ikke hvordan man laver kaffe?

Hvis du ligesom mange andre synes, at det kunne være lidt sjovt at lege med kaffe derhjemme, kan de ovenstående derfor være nogle gode muligheder. De fleste mennesker synes, at det kan være rigtig hyggeligt, hvis man lige gør lidt ekstra ud af det. Selv om det kun er dig selv.

Du kan jo for eksempel forkæle dig selv en weekendaften med en rigtig god og flot kop kaffe, imens du ser de gode tv-programmer. Man skal huske at forkæle sig selv engang imellem, så en god kop kaffe kunne være en rigtig fin måde at gøre det på.

Du glæder dig til din morgenkaffe, men den er ikke lige det, du håbede. Du drikker den alligevel, fordi dagen skal jo i gang. Men hvad kan vi gøre for, at vi får en bedre kaffeoplevelse? Vi har samlet 8 tricks til en bedre kaffeoplevelse.

Hvordan laver man kaffe – Nr. 1 – Rengær din kaffebrygger.

Ja, det lyder måske simpelt, fordi det er det. Men hvis ikke vi noterer i vores kalender, hvornår den sidst er blevet rengjort for alvor, ja så kan der gå lang tid imellem. Jeg har oplevet mange kunder først henvende sig, når maskinen har lidt kalkdøden. Med andre ord, har de aldrig eller virkelig få gange afkalket deres maskine. På Sjælland kan en kaffemaskine holde ca. 18 måneder uden at blive afkalket, inden den dør helt.

Du bør afkalke ca. hver anden til tredje måned, alt efter hvor meget kaffe du laver.

Derudover kan der også være aflejringer af kaffe og bønner i maskinen og bryghovedet. Dette forekommer mest på lukkede systemer, mens de fleste jo rengør bryghovedet på deres espressomaskine efter hver brygning. Kalk og aflejringer kan resultere i lavere bryggetemperatur, som igen giver en dårlig smagsoplevelse.

Hvordan laver man kaffe? Nr. 2 – lav en brygge test.

Med tiden kan effektiviteten af din maskine godt mindskes. Derfor kan udgangstemperaturen falde, helt på linje med faldende temperatur ved aflejringer og kalk. Den perfekte bryggetemperatur er 96 grader, hvilket de fleste almindelige kaffemaskiner er indstillet til at levere.

På en ældre espressomaskine kan det være en fordel bare at lade den “brygge” en kop vand, inden du brygger med bønner. Det hjælper maskinen med at få varmet bryghovedet osv. op, inden den skal lave en himmelsk espresso til dig.

Hvordan laver man kaffe – Nr. 3 – Bryg fra koldt vand.

Tro det eller ej, selv om det færdige produkt skal være varmt, giver det en bedre kaffe, hvis du bruger koldt vand. Brug aldrig lunkent eller varmt vand. Start med at hælde koldt vand på maskinen og lad den opvarme det. Der er blandt andet andre bakterier i varmt og lunkent vand end der er i koldt. Måske dette trick overraskede dig, eller måske er du en af de få, der kender vigtigheden af at bruge koldt vand..

Hvordan laver man kaffe – Nr. 4 – Kontroller temperaturen.

I forlængelse af nummer et og to, har du sikkert forstået vigtigheden af at brygge ved den korrekte temperatur. De 96 grader er sweet spot, for at kaffen kan opnå sit fulde potentiale.

Du kan bruge et termometer, og hvis temperaturen er under eller over de 96 grader, så juster den. Hvis du ikke kan justere temperaturen og du har afkalket maskinen samt bruger trick nummer 2, så er der ikke andet for end at udskifte din kaffemaskine.

Hvordan laver man kaffe – Nr. 5 – Brug filtreret vand.

Hvis du ikke bruger et vandfiltersystem, går du glip af noget, når det kommer til din kaffe. Fordi selv om vi i Danmark er bevidste om vores vandkvalitet, er vi mindst lige så bekendte med, hvor meget kalk vi har i vandet.

Ud over en bedre og mere ensartet smag forlænger du også din maskines levetid. Det behøver ikke være et dyrt osmoseanlæg; du kan nøjes med at have en kande med et filter. Det mest brugte herhjemme er Brita-filtre. Hvis du samtidig har kanden på køl, lever du også op til trick nummer tre om, hvordan man laver kaffe.

Hvordan laver man kaffe – Nr. 6 Hvordan laver man kaffe? – Brug friske bønner.

Er der en lille kaffenørd gemt i dig, handler du sikkert allerede små mængder specialkaffe. Men hører du til kategorien af folk, der ser et godt tilbud og køber 20 poser kaffe ad gangen, er det næsten din egen skyld, at de sidste kopper er “anderledes” i smagen.

Det er klart en fordel at købe hele bønner og kværne dem selv. De hele bønner holder bedre på aromaen end formalede. “Bedst før” er fint, men uanset hvad der står, bør din kaffe være drukket indenfor 2 måneder. En god tommelfingerregel er, at du ikke skal have mere kaffe på lager, end du kan drikke på 14 dage.

Hvordan laver man kaffe – Nr. 7 – Opbevaring af kaffebønnerne.

Nu er det ikke alle, der drikker nok kaffe til at få bugt med bønnerne inden for 14 dage. Det er helt okay; så længe du opbevarer dem ordentligt, kan de som sagt godt bruges i op til 2 måneder.

Ordentlig opbevaring er ikke, som mange gjorde i 00’erne, ved at opbevare dem i køleskabet. Derimod er det vigtigt at have dem i en lufttæt beholder. Har du en maskine, hvor du hælder hele bønner i, så tilsæt det, du skal bruge på dagen, og lad resten forblive i din lufttætte beholder.

Hvordan laver man kaffe – Nr. 8 – Prøv andre kaffebønner.

En af de smukke ting ved kaffe er, hvor forskelligt det smager fra region til region. På samme måde bliver smagen, som du kan læse i min e-bog “Kaffesmagning som en Barista,” påvirket af ristemetoden.

Samtidig er det sjovt at gå på kaffejagt og finde nye risterier og bønner. Kaffe-appen Baristo kan være en god måde at finde en ny favoritkaffe på. Nu bor jeg selv på Frederiksberg og har nem tilgang til Coffee Collective, men du kan bestille kaffe hos Prolog eller tegne et kaffeabonnement hos La Cabra. Eller et hav af andre steder, der alle sætter en ære i at fremstille god kaffe.

Hvordan laver man kaffe – Her til sidst.

Disse 8 tricks er samlet for at give dig en bedre kaffe. Både ved at fortælle dig noget, du måske ikke vidste, men også for at minde dig om ting, du måske havde glemt. Vi har en tendens til at gøre alt nemt for os selv.

Nogle gange betyder det, at vi kommer til at gå på kompromis med, hvad vi egentlig ønsker. Som for eksempel når vi ønsker en god kop kaffe.

Så tag dig sammen og bryg din kaffe, som den skal brygges, og få den bedste start på dagen.

Jeg håber, du nu har fået styr på, hvordan man laver kaffe. Ellers tilmeld dig mit nyhedsbrev.