Categories
Bryggemetoder

Kaffemølle – Vælg den rigtige model (STOR GUIDE)


Meget få ting slår duften af fristristede og friskmalet kaffe. Selv mennesker der ikke drikker kaffe, ser henførte ud, når snakken falder på friskmalet kaffe. Ønsker du den bedste kaffe oplevelse som også incl. duften af kaffe anbefales det af benytte sig af en kaffemølle. Det kan være en romantisk gammeldags kaffemølle der kværner dine kaffebønner eller du kan vælge en manuel kaffemølle eller en elektrisk kaffemølle. Alt efter lyst og behov. 

Færdigmalet kaffe har den ulempe at den mister sin aroma efter en kande eller 2. Det gør kaffe der er lavet på nymalede kaffebønner derimod ikke. Opbevar dine kaffebønner i fryseren og tag kun det op du skal bruge. Derved er du med til at sikre dig en god kaffeoplevelse, Hver gang. En af de mest populære kaffemøller er Bodum kaffemølle.

 • Philips-Maintenance-Kit
  Philips Saeco Rengøringssæt
  399 kr
 • Bosch siemens sampak
  Bosch / Siemens – Plejesæt (TZ80004)
  259 kr
 • Philips-Kalk--og-Vandfilter
  Philips Saeco Kalk- og Vandfilter x 2
  249 kr

Kaffemølle test

Der er lavet et utal af kaffemølle test og som udgangspunkt er der ikke sammenhæng mellem pris og kvalitet. I stedet bør du vælge din kaffemølle ud fra dit behov og hvilken kaffemaskine du benytter. Der er forskel på om du skal male kaffe til en stempelkande eller til en elektrisk kaffemaskine. Der er også stor forskel på hvor fint eller groft, det skal males alt efter hvilken type kaffe du ønsker at drikke.

Der findes et stort antal kaffemølle test på internettet, der kan guide dig til hvilken kaffemølle der passer bedst til dig. Der er både test af manuelle kaffemøller, gammeldags kaffemøller der bringer minderne fra købmandsdisken frem og elektriske kaffemøller. 

Valg af kaffemølle

Som nævnt bør du vælge din kaffemølle ud fra dit behov og hvilke kaffebønner du benytter dig af. Herunder kommer en kort beskrivelse af de mest populære kaffemøller, der er på det danske marked. Det er kaffemøller der både handles i fysiske butikker, men også på internettet. En af de mest populære kaffemøller er Bodum kaffemølle. De kommer i mange forskellige designs og farver.

Bodum Bistro kaffemølle

En af de mere populære kaffemøller er Bodum Bistro kaffemølle, da den ikke alene har et smukt kompakt design og er nem at bruge og har nogle gode skarpe knivsblade, som maler kaffen i den finhed du har brug for.

Kaffemøllen har en indbygget ledning der gør det muligt at have den stående på bordet. Det gør det hurtigt og nemt at male kaffen inden brug. Du kan male op til 60 gram hele kaffebønner på en gang. 

Sidst men ikke mindst er låget gennemsigtigt. Det gør det nemt at holde øje med, hvornår den malede kaffen har den ønskede finhed.

 • LAVAZZA-TIERRA-PLANET-ORGANIC 500g
  Tierra Planet (500g)
  73 kr
 • LAVAZZA-TIERRA-AMAZONIA 500g
  Tierra Amazonia (500g)
  73 kr
 • LAVAZZA-TIERRA-AFRICARFA
  Tierra Africa (500g)
  73 kr

Krups kaffemølle

En anden kaffemølle som klare sig godt i de forskellige kaffemølle test er Krups kaffemølle. Den får ros for sin brugervenlighed og hvor godt den kværner kaffen. Kaffemøllen har op til 17 forskellige indstillinger, hvilke gør den velegnet til stort set alle former for formalingsgrad. Den kan male kaffe til både en stempelkaffe, en espressomaskine eller den traditionelle filterkaffemaskine.

Når du skal have males de hele kaffebønner, har Krups kaffekværn den fordel at du kan male lige den mængde du har brug for så kaffen hele tiden er friskmalet. Du kan male imellem 2 og 12 kopper kaffe. I alt op til 200 gram kaffe. Det specielle knusesystem sikre derudover at kaffebønderne ikke bliver opvarmet under malingen og derfor mister en del af aromaen og smagen.

Efter brug er kaffemøllen nem at rengøre og en sikkerhedsfunktion sikre, at det ikke er muligt at kværne kaffe med mindre de forskellige dele er sat korrekt i.

Gyro kaffemølle

Forstil dig at du går ind i en god gammeldags købmandsbutik eller i en delikatessebutik, der har specialiseret sig i at sælge hele kaffebønner, der bliver malet i butikken og får selv ikke kaffedrikkere til at se henførte ud, når duften spreder sig i butikken. Ofte vil butikken have en Gyro kaffemølle, der både ligner en antik kaffemølle, samtidig med at den er yderst effektiv.

Det er en maskine der passer til en cafe eller til en delikatesse butik.

Værd at vide om kaffebrygning

Når du har gjort dig den ulejlighed at investere i en kaffemølle og købt hele kaffebønner, vil det være ærgerligt, hvis du ikke får den optimale kaffeoplevelse efterfølgende.

Kaffe består af 90 – 98 % vand, derfor er det vigtigt at du når du brygger din kaffe er opmærksom på hvilken vand du benytter. 

Desværre er meget af det danske postevand fuld af kalk. Det ikke alene er noget der ødelægger din kaffemaskine. Det medfører også en kedelig og flad smag til din kaffe. Brug i stedet filtreret vand eller mineralvand, når du brygger kaffe.

Selvom det er ærgerligt at sige nej tak til et godt tilbud, især som dansker, som har holdningen, er det billigt er det kvalitet, bør du kun købe små portioner af kaffe ad gangen. Dermed sikre du dig at din kaffe er nyristet og du kan male kaffen stille og roligt, alt efter behov på din kaffemølle.

 • LAVAZZA-ORO-QUALITY (1000g)
  Qualità Oro (1000g)
  124 kr
 • Siemens-afkalkning med tabletter
  Bosch/Siemens Afkalkningstabletter TZ80002B
  87,95 kr
 • Kenya AA (200g)
  Kenya AA (200g)
  42 kr

La cafetière kaffemølle

En eksklusiv manuel kaffemølle fra England der har specialiseret sig i at udvikle smukke kobberstempelkander, der brygger den bedste kaffe. Senere har de udvidet sortimentet, så det også inkl. blandt andet en kaffemølle. Det er muligt at indstille kaffemøllen, så du kan male kaffen i den finhed du ønsker. 

OBH kaffemølle

OBH kaffemølle er en effektiv kaffekværn til prisen. Det er muligt at indstille kaffemøllen i op til 9 forskellige indstillinger der gør det muligt at male kaffen til alt fra den mere grovmalet der er ideel til stempelkaffe til den mere finmalede der er god til filterkaffe.

Maskinen kan male imellem 2 og 18 kopper som svare til 125 gram hele kaffebønner.

Det aftagelige kværnehjul gør det nemt at rengøre kaffemøllen efter brug.

Bosch kaffemølle

En billig og lækker kaffemølle som er yderst effektiv. Den kan male op til 75 gram hele bønner ad gangen. Den kommer i et enkelt og tidløst design og har en beholder af rustfrit stål. 

Maskinen hører til de billigere på markedet, men har en kvalitet der gør den til en yderst effektiv kaffemølle, der levere flotte friskmalet kaffebønner hver eneste gang. 

Det er også en kaffemølle der kan bruges til andet end kaffe. F.eks. til at male vaniliestænger og krydderier. Det anbefales ikke at du maler chili med den samme mølle, som du bruger til kaffe.

KitchenAid kaffemølle

KitchenAid har lavet en kraftig og elegant kaffemølle som iflg. test høre til de absolutte bedste der er op markedet. Det er især designet, robustheden men også at kaffemøllen maler kaffen i en flot ensartet kvalitet. Det gælder både, når der males en grov som en fin kaffe.

Designet er enkelt i et smukt retro udseende som passer til de fleste køkkener.

Du har mulighed for at indstille maskinen i 15 forskellige maleindstillinger. KitchenAid kaffemølle er designet så den har et lav omdrejningstal pr. min. Det har den fordel, at der genereres en minimal friktionsvarme, så kaffen ikke bliver ødelagt, når den males.

Hvis din kaffemølle ikke er nem at rengøre, vil du kun bruge den 2 gange og derefter vil du droppe den. Det er simpelthen for besværligt. Det har KitchenAid forstået og maskinen er nem at rengøre og med maskinen medfølger der en rensebørste, som gør rengøringen nem og hurtig.

 • Bosch siemens sampak
  Bosch / Siemens – Plejesæt (TZ80004)
  259 kr
 • Bosch Siemens brita vandfilter 3 stk.
  Bosch/Siemens Brita Vandfilter (3 stk)
  219 kr
 • Siemens-afkalkning med tabletter
  Bosch/Siemens Afkalkningstabletter TZ80002B
  87,95 kr

Hvor stammer din kaffe fra?

I dag dyrkes der kaffe mange forskellige steder fra i verden. Afrika, Syd og Mellemamerika og i mindre grad i Asien. For at kunne dyrke kaffe er det vigtigt at de rigtige betingelser er til stede for kaffeplanten. Den trives bedst i subtropisk klima, med sol og godt med vand. Derudover er jordbundsforholdende vigtig. Et af de lande hvor sol, vand og jordbundsforhold går op i en højere enhed og dermed producere en højkvalitets kaffe er Kenya. Dog er det vigtigt at smag er individuelt og derfor er det kan den kaffe du maler på din kaffemølle smage anderledes for din familie og venner end hos dig. Det er en af de mere fascinerende ting ved at have kaffe som hobby.

Kaffens historie

I dag bliver kaffeplanten dyrket mange steder omkring på jorden og giver en indtægt til mange kaffebønner rundt omkring i verden. Sådan har det ikke altid været. De hele kaffebønner du får malet på din kaffemølle, blev i det 6 århundrede opdaget af en kvik fårehyrde i Etiopien. Han noterede at hans får bliv mere livlige når de havde spist af nogle røde bær. Han prøvede selv at spise dem og opdaget at det var nemmere at holde sig vågen om natten, når han havde spist dem. Ikke en dårlig opdagelse for en hyrde, der skal beskytte sine får om natten for vilde rovdyr med smag for fårekød.

Langsomt men sikkert spredte opdagelsen sig og kaffen spredte sig først til den arabiske del af verden og derfra blev den ”arabiske vin” kendt i Europa. Det første kaffehus i Europa blev åbnet i Venedig i begyndelsen af det 16ende århundrede.

I Danmark blev Ludvig Holberg hurtig afhængig af den dengang meget dyre og eksklusive drik, der blev fragtet direkte fra Afrika. Det siges at han drak 4-5 kopper om dagen. Det der i dag er et gennemsnitligt forbrug i Danmark.

 • Philips-Kalk--og-Vandfilter
  Philips Saeco Kalk- og Vandfilter x 2
  249 kr
 • Philips-Coffee-Oil-Remover
  Philips Saeco Coffee Oil Remover
  45 kr

FAQ om kaffemølle – Ofte stillede spørgsmål

🤔 Hvorfor bruge en kaffemølle?

En kaffemølle er med til at sikre at du får friskmalet kaffe, som har alle smagsstoffer og aroma i behold. Modsat færdigmalet kaffe som mister det meste af smagen og aromaen efter den første eller anden kande.
Ved at male din kaffe på en kaffemølle når du skal brygge en kop eller kande sikre du dig den bedre kvalitet. Det er hverken besværligt eller tidskrævende at male sin egen kaffe. Du vil bruge omkring 1-2 min. og det endelige resultat er det værd.
Du har mulighed for at kværne din kaffe manuelt eller elektrisk. Du har også mulighed for at købe en kaffemaskine, hvor kaffen males som en del af processen. En ofte undervurderet sidegevinst ved selv at male sin kaffe på en kaffemølle er, at du får duften med. Duften er halvdelen af din kop kaffe. Duften af kaffe kan få alle, selv dem der ikke drikker kaffe til at se saglige ud.

🤩 Hvilken kaffemølle skal jeg vælge?

Du skal vælge en kaffemølle ud fra dit behov. Du kan ikke bruge pris og kvalitet som paramenter. Du skal vælge din kaffemølle ud fra hvilken kaffe du gerne vil brygge. Der findes adskillelige gode test på internettet, der kan fortælle dig hvilken kaffemølle du bør investere i.
Du kan finde både manuelle og elektriske kaffemøller.
Husk at vælge en der er nem at rengøre. Er det svært at rengøre kaffemøllen, får du den ikke brugt mere end et par gange. Uanset hvad du bilder dig selv ind.

😍 Hvilken slags kaffe skal jeg vælge?

Smag er meget forskelligt. Så hvad du anser for at være en god kop kaffe kan være meget forskelligt fra andre og det er helt fair. Alligevel er der flere ting der går igen når der skal brygges en god kop kaffe.
Du skal bruge friskmalet kaffebønner fra en kaffemølle. Færdig malet kaffe mister hurtigt smag og aroma. Allerede efter 1 eller 2 kander kaffe.
Mal den mængde du har brug for, frem for at male til flere kopper eller kander på en gang.
Brug filtreret vand eller mineralvand. Postevand er fuld af kalk og det gør kaffen flad, samtidig med at den ødelægger din kaffemaskine.