Categories
Kaffe Sundhed

Bedste Koffeinfri instant Kaffe og min nr 1 favorit instant Decaf kaffe.


Når man skal have bedste Koffeinfri kaffe eller decaf kaffe, så skal det også være den bedste! Jeg har prøvesmagt en hel del og her får du mine klare favoritter!

  1. Clipper Latin America Organic Decaf.
  2. Beanies Creamy Coffee Cookie Dough Decaf
  3. Clipper Super special Organic Decaf
  4. Peter Larsen Økologisk Fairtrade Koffeinfri kaffe
  5. Beanies Creamy Caramel Decaf
  6. Mount Hagen Organic Fairtrade Coffee

De fleste drikker først og fremmest kaffe for smagens skyld, men også for at få det koffein kick, der følger med.
Det kan derfor være svært, at sætte sig ind i hvorfor man skulle drikke kaffe uden koffein.
Personligt er det fordi mit blodtryk er lavere og forskning fortæller mig at jeg sover bedre om natten.
Derfor startede jeg jagten på Danmarks bedste koffeinfri kaffe

Bedste Koffeinfri instant kaffe har en ekstra fordel.

Almindelig kaffe øger på grund af koffeinen, dit blodtryk.
Det er hverken godt eller skidt, med mindre du lider af enten højt eller lavt blodtryk.
Der ud over er der ikke nogen fordel ved produkter, som kaffe, kakao og te, hvor man har trukket koffeinen ud.
Ca. 10% af kaffedrikkere vil gerne have deres kaffe uden koffein.

Koffeinfri Instant kaffe.

Nescafe Gold er nok den mest kendte instant kaffe, men deres Decaf Nescafe Gold er IKKE den bedste koffeinfri instant kaffe efter min smag.
Det er til gengæld Clipper’s Latin America Decaf en økologisk instant kaffe, der blandt andet forhandles af Mokkaland.dk.

Latin America decaf må være fremstillet med den schweiziske metode, da det er den eneste der må og kan kaldes økologisk.
Du kan se deres priser her.

Hvordan trækkes koffeinen ud af kaffen?

De fleste der har drukket kop kaffe uden koffein, har nok tænkt tanken;
Hvordan får man koffeinen ud af kaffen?.
Fremstilling af koffeinfri kaffe, sker ved de fleste producenter, ved hjælp af kemikalier.
Der er dog undtagelser, og den bedste koffeinfri kaffe der findes, har vundet en kaffe Oscar, for netop for bedste smag.

Der findes fire forskellige metoder, til at trække koffeinen ud af kaffen.
Udfordringen ligger i, at trække koffeinen ud, uden at bønnen mister andre af sine ca. 1000 kemikalier, mineraler, vitaminer og antioxidanter.
Desuden skal de gøres uden kaffen mister nogle af sine ca. 900 smagsspor.

Den tyske kaffekøbmand Ludwig Roselius, begyndte i 1903 at udvinde kaffe uden koffein.
Han saltvands dampede bønnerne og trak koffeinen ud med, det organiske kemikalie Benzene. Han tog patent på metoden i 1906, men den benyttes ikke længere i dag, da Benzene er usundt for mennesker. Ifølge wikipedia.

“Ved indånding af dampene bliver man søvnig, svimmel, forvirret og får hurtig puls.
I alvorlige tilfælde kan man miste bevidstheden eller dø af dampene.
Indtager man stoffet i føden, fremkalder det opkastning, maveirritation, svimmelhed, søvnighed, kramper, høj puls eller i værste fald: død.”

Metode 1 – indirekte opløsnings baseret.

Den indirekte opløsning baserede proces.
Her koges bønner i et kar i flere timer.
Det trækker smagsstoffer og olie ud af bønnerne.
Derefter bliver bønnerne flyttet til en anden beholder, hvor de vaskes i ca. 10 timer.

Dette sker med Diclorometan (DCM), Methylene Klorid eller Ethyl Acetone, som binder sig til koffeinen og fordamper.
Bønnerne flyttes nu tilbage til det oprindelig kar, hvor de optager de fleste olier og smagsstoffer igen.
Dette kaldes Den Europæiske Metode.

Metode 2 – Direkte Opløsnings baseret.

Den direkte opløsnings baserede proces.
Her dampes bønnerne i ca. 30 minutter, for at åbne bønnens pore.
Herefter bades de åbne bønner i ca. 10 timer i Methylene Klorid eller Ethyl Acetone.

Til sidst dampes de igen for at fjerne eventuelle overskuds kemikalier.
Hvis en producent ikke har nævnt hvilken metode der er brugt, er det oftest denne metode, der har været anvendt.
Den kaldes også Ethyl Acetone metoden.

Metode 3 – den Schweiziske metode.

Dihydro-oxide procesen, også kaldet den Schweiziske metode.
Metoden er opfundet i Schweiz i 1933, det den første metode uden brug af kemikalier.
Den blev forfinet to gange, først i 1980 og siden 1988, som er den metode, der bruges i dag.
Den Schweiziske metode, er den eneste der kan kaldes organisk eller økologisk.

Her koges bønnerne, så koffeinen trækkes ud i vandet.
Herefter filtreres det gennem et kulfilter, der er indstillet til kun at tage de store koffein molekyler.
Det resulterer i grønne bønner uden koffein eller smag, men delt i to kar.
Det ene indeholder koffein, mens det andet har alle smagsstofferne.

Nu kan man så tilføje friske bønner, i karet med smagsstoffer.
Fordi vandet i dette kar er mættet af smagsstoffer, kan det ikke trække mere ud af bønnerne og trækker kun koffein ud.
Når bønnerne har ligget i dette kar og koffeinen er trukket ud, sigtes de fra næsten uden tab af smag.
De er altid mærket “den Schweiziske metode / Swizz Methode”.
Denne okølogiske kaffe testes konstant og garanteres 99,9% koffein frit.

Det er denne metode der benyttes af Rombouts & Malongo.
De har vundet en Kaffe Oscar for bedste Koffeinfri kaffe smag.
Den kommer i PUDER og kræver du har en maskine de passer til.

Metode 4 – Flydende Carbondioxide / CO2.

Kendt som Flydende Carbondioxide Metode, eller Flydende CO2 metode.
Blev opfundet og udviklet af Kurt Zosel, en forsker fra Max Plank Instituttet i Berlin.
Kaffe bønner der har ligget i blød, til de ikke kan suge mere vand.
Placeres i en rustfri stål beholder. Her bliver vandet presset ud af bønnerne, med ca. 300 ton tryk pr. Cm.

Den Flydende CO2 metode, er den klart dyreste metode.
Den bliver derfor også kun brugt, til meget store mængder kaffe bønner.
Hvilket med andre ord betyder, mindre eksotisk og mere kommercielt kaffe, som økologiske Peter Larsen koffeinfri kaffe.

Er koffeinfri kaffe sundt eller usundt?

Hverken eller, decaf kaffe har en masse sunde egenskaber.
Det er dokumenteret gennem mange forsknings projekter.
Kaffe bliver ikke usundt af, at koffeinen trækkes ud.
Men den mister selvfølgelig de gode egenskaber der er i koffein.
Koffein blokerer den hæmmende neurotransmitter adenosin.

Det øger produktionen af noradrenalin og dopamin, som igen øger frigivelsen af neuroner.
Det påvirker positivt de kognitive funktioner, som hukommelse, humør, energi, reaktionstid og årvågenhed. Hvilket man altså ikke få med i en koffeinfri kaffe.

Du får heller ikke den øgede fedtforbrænding, der følger med indtagelse af koffein.
Du går altså glip af en 10 til 30% ekstra fedtforbrænding, hvis du vel at mærke drikker normal kaffe uden mælk og sukker.

De 10% er for en overvægtig person, mens det er helt op til 30% for en veltrænet person.
Fordi koffein medvirker til fedtforbrænding, øger det også adrenalin i blodet, som kan give op til 12% forøget ydeevne. Det får du altså heller ikke med, hvis du skifter til Decaf.

Der er ikke lavet indgående studier for, hvor vidt decaf kaffe stadig giver en beskyttelse mod Alzheimers. Men almindelig kaffe sænker risikoen for Alzheimers med op til 65%
Koffein beskytter derimod med op til 50% i forhold til Parkinsons.

Hvis du er gravid, så læs hele vores artikel om Kaffe sundhed.

Bedste Koffeinfri kaffe tilbud.

Bedste Koffeinfri kaffe tilbud? Dem er der lige så mange af, som der er almindelig kaffe tilbud.
Det skifter til uge til uge og fra tilbuds avis til tilbuds avis.
Der er ikke mulighed for, at give dig en konstant opdateret information på det.

Du må derfor selv shoppe lidt rundt, efter det bedste koffeinfri kaffe tilbud.
Du kan for eksempel købe Peter Larsen i de fleste dagligvarer butikker, mens de fleste helse-forretninger fører Clipper.

Har du et bud på en bedste koffeinfri kaffe, så giv mig et tip og den kommer med på listen.

Du har her fået min uforbeholdning til hvilken der er den bedste koffeinfri kaffe i Danmark. Nescafe kommer ikke engang tæt på listen, men de 6 jeg har nævnt er alle værd at drikke.
Som du så var der både med og uden smagsforstærkere.

Det er fordi den bedste koffeinfri kaffe sagtens kan være med smag.
Jeg fortrækker dog oftest en neutral kop, men der er noget helt specielt hyggeligt over en kaffe med smag af cookie dough.