Den bedste koffeinfri kaffe
Når man skal have den bedste koffeinfri kaffe eller decaf kaffe, så skal det også være den bedste! Jeg har prøvesmagt en hel del, og her får du mine klare favoritter!
- Clipper Latin America Organic Decaf.
- Beanies Creamy Coffee Cookie Dough Decaf
- Clipper Super special Organic Decaf
- Peter Larsen Økologisk Fairtrade Koffeinfri kaffe
- Beanies Creamy Caramel Decaf
- Mount Hagen Organic Fairtrade Coffee
De fleste drikker først og fremmest kaffe for smagens skyld, men også for at få det koffeinkick, der følger med. Det kan derfor være svært at sætte sig ind i, hvorfor man skulle drikke kaffe uden koffein. Personligt gør jeg det, fordi mit blodtryk er lavere, og forskningen fortæller mig, at jeg sover bedre om natten. Derfor startede jeg jagten på Danmarks bedste koffeinfri kaffe.
-
E.S.E Decaffeinato (50 stk)99 kr
-
Decaffeinato (250g)62 kr
-
Decaffeinato (50 stk)209 kr
Bedste koffeinfri instant kaffe har en ekstra fordel.
Almindelig kaffe øger, på grund af koffeinen, dit blodtryk. Det er hverken godt eller skidt, med mindre du lider af enten højt eller lavt blodtryk. Derudover er der ikke nogen fordel ved produkter som kaffe, kakao og te, hvor man har trukket koffeinen ud. Ca. 10 % af kaffedrikkere vil gerne have deres kaffe uden koffein.
Koffeinfri Instant kaffe.
Nescafé Gold er nok den mest kendte instant kaffe, men deres Decaf Nescafé Gold er efter min smag ikke den bedste koffeinfri instant kaffe. Det er til gengæld Clipper’s Latin America Decaf, en økologisk instant kaffe, der blandt andet forhandles af Mokkaland.dk.
Latin America Decaf må være fremstillet med den schweiziske metode, da det er den eneste, der må og kan kaldes økologisk.
Hvordan trækkes koffeinen ud af kaffen?
De fleste, der har drukket en kop kaffe uden koffein, har nok tænkt tanken: Hvordan får man koffeinen ud af kaffen? Fremstilling af koffeinfri kaffe sker hos de fleste producenter ved hjælp af kemikalier. Der er dog undtagelser, og den bedste koffeinfri kaffe, der findes, har vundet en kaffe-Oscar for netop den bedste smag.
Der findes fire forskellige metoder til at trække koffeinen ud af kaffen. Udfordringen ligger i at trække koffeinen ud uden, at bønnen mister andre af sine ca. 1000 kemikalier, mineraler, vitaminer og antioxidanter. Desuden skal det gøres, uden at kaffen mister nogle af sine ca. 900 smagsspor.
Den tyske kaffekøbmand Ludwig Roselius begyndte i 1903 at udvinde kaffe uden koffein. Han saltvandsdampede bønnerne og trak koffeinen ud med det organiske kemikalie benzen. Han tog patent på metoden i 1906, men den benyttes ikke længere i dag, da benzen er usundt for mennesker, ifølge Wikipedia.
“Ved indånding af dampene bliver man søvnig, svimmel, forvirret og får hurtig puls.
I alvorlige tilfælde kan man miste bevidstheden eller dø af dampene.
Indtager man stoffet i føden, fremkalder det opkastning, maveirritation, svimmelhed, søvnighed, kramper, høj puls eller i værste fald: død.”
Metode 1 – indirekte opløsningsbaseret.
Den indirekte opløsningsbaserede proces: Her koges bønnerne i et kar i flere timer. Det trækker smagsstoffer og olie ud af bønnerne. Derefter bliver bønnerne flyttet til en anden beholder, hvor de vaskes i ca. 10 timer. Dette sker med diclorometan (DCM), methylenklorid eller ethylacetat, som binder sig til koffeinen og fordamper. Bønnerne flyttes nu tilbage til det oprindelige kar, hvor de optager de fleste olier og smagsstoffer igen. Dette kaldes Den Europæiske Metode.
Metode 2 – Direkte Opløsningsbaseret.
Den direkte opløsningsbaserede proces: Her dampes bønnerne i ca. 30 minutter for at åbne bønnens porer. Herefter bades de åbne bønner i ca. 10 timer i methylenklorid eller ethylacetat. Til sidst dampes de igen for at fjerne eventuelle overskudskemikalier. Hvis en producent ikke har nævnt, hvilken metode der er brugt, er det oftest denne metode, der har været anvendt. Den kaldes også ethylacetatmetoden.
-
Double Roast (400g)54 kr
-
Black Gold (400g)55 kr
-
Crema (400g)55 kr
Metode 3 – den Schweiziske metode.
Dihydro-oxide processen, også kaldet den Schweiziske metode: Metoden blev opfundet i Schweiz i 1933 og var den første metode uden brug af kemikalier. Den blev forfinet to gange, først i 1980 og siden i 1988, hvilket er den metode, der bruges i dag. Den Schweiziske metode er den eneste, der kan kaldes organisk eller økologisk.
Her koges bønnerne, så koffeinen trækkes ud i vandet. Herefter filtreres det gennem et kulfilter, der er indstillet til kun at tage de store koffeinmolekyler. Det resulterer i grønne bønner uden koffein eller smag, men delt i to kar. Det ene indeholder koffein, mens det andet har alle smagsstofferne.
Nu kan man så tilføje friske bønner i karret med smagsstoffer. Fordi vandet i dette kar er mættet med smagsstoffer, kan det ikke trække mere ud af bønnerne og trækker kun koffein ud. Når bønnerne har ligget i dette kar, og koffeinen er trukket ud, sigtes de fra næsten uden tab af smag. De er altid mærket ‘den Schweiziske metode / Swiss Method’. Denne økologiske kaffe testes konstant og garanteres at være 99,9 % koffeinfri.
Det er denne metode, der benyttes af Rombouts & Malongo. De har vundet en Kaffe Oscar for bedste koffeinfri kaffesmag. Den kommer i puder og kræver, at du har en maskine, de passer til.
Metode 4 – Flydende Carbondioxide / CO2.
Kendt som Flydende Carbondioxidmetoden eller Flydende CO2-metoden, blev denne metode opfundet og udviklet af Kurt Zosel, en forsker fra Max Planck Instituttet i Berlin. Kaffe bønner, der har ligget i blød, til de ikke kan suge mere vand, placeres i en rustfri stålbeholder. Her bliver vandet presset ud af bønnerne med ca. 300 ton tryk pr. cm².
Den Flydende CO2-metode er den klart dyreste metode. Den bliver derfor også kun brugt til meget store mængder kaffebønner, hvilket med andre ord betyder mindre eksotisk og mere kommerciel kaffe, som økologiske Peter Larsen koffeinfri kaffe.
-
Tierra Planet (500g)89 kr
-
Tierra Africa (500g)89 kr
Er koffeinfri kaffe sundt eller usundt?
Hverken eller. Decaf kaffe har mange sunde egenskaber, hvilket er dokumenteret gennem mange forskningsprojekter. Kaffe bliver ikke usundt af, at koffeinen trækkes ud, men den mister selvfølgelig de gode egenskaber, der er i koffein. Koffein blokerer den hæmmende neurotransmitter adenosin, hvilket øger produktionen af noradrenalin og dopamin, som igen øger frigivelsen af neuroner. Dette påvirker positivt de kognitive funktioner såsom hukommelse, humør, energi, reaktionstid og årvågenhed. Disse effekter får man altså ikke med i en koffeinfri kaffe.
Du får heller ikke den øgede fedtforbrænding, der følger med indtagelse af koffein. Du går altså glip af en 10 til 30 % ekstra fedtforbrænding, hvis du drikker almindelig kaffe uden mælk og sukker. De 10 % gælder for en overvægtig person, mens det er helt op til 30 % for en veltrænet person. Fordi koffein medvirker til fedtforbrænding, øger det også adrenalin i blodet, hvilket kan give op til 12 % forøget ydeevne. Dette får du altså heller ikke, hvis du skifter til decaf.
Der er ikke lavet indgående studier for, hvorvidt decaf kaffe stadig giver beskyttelse mod Alzheimers, men almindelig kaffe sænker risikoen for Alzheimers med op til 65 %. Koffein beskytter derimod med op til 50 % i forhold til Parkinsons.
-
Espresso Maestro Koffeinfri (10 stk)26 kr
-
Decaffeinato (10 stk)17 kr
-
Decaffeinato (250g)62 kr
Bedste Koffeinfri kaffe tilbud.
Bedste koffeinfri kaffe tilbud? Dem er der lige så mange af, som der er almindelige kaffe tilbud. De skifter fra uge til uge og fra tilbudsavis til tilbudsavis. Der er derfor ikke mulighed for at give dig en konstant opdateret information om det.
Du må derfor selv shoppe lidt rundt efter det bedste koffeinfri kaffe tilbud. Du kan for eksempel købe Peter Larsen i de fleste dagligvarebutikker, mens de fleste helseforretninger fører Clipper.
Har du et bud på den bedste koffeinfri kaffe, så giv mig et tip, og den kommer med på listen.
Du har her fået min uforbeholdne mening om, hvilken der er den bedste koffeinfri kaffe i Danmark. Nescafé kommer ikke engang tæt på listen, men de 6 jeg har nævnt, er alle værd at drikke. Som du så, var der både med og uden smagsforstærkere.
Det er fordi, den bedste koffeinfri kaffe sagtens kan være med smag. Jeg foretrækker dog oftest en neutral kop, men der er noget helt specielt hyggeligt ved en kaffe med smag af cookie dough.