Categories
Bryggemetoder

Lav kaffe med stempelkande – Sådan laver man stempelkaffe!


Brygning af stempelkaffe med stempelkande anses bredt som den bedste metode til at lave kaffe. Ikke nok med at udstyret ofte er elegant designet, og tilfredsstillelsen ved den færdige kop kaffe er stor, fordi processen er så enkel og “ærlig”, så giver denne metode så absolut bryggeren bedst følelse med hvad der sker med kaffen undervejs, og dermed bedst mulighed for at justere og forfine kaffens smag. …og så er det faktisk ikke særligt svært – bare man er opmærksom på nogle få detaljer.

Konstruktionen er velkendt for de fleste, og dejligt enkelt. Ofte en glaskande monteret i en holder med håndtag, og en konstruktion med låg, der holder stemplet og filter, som presses ned når brygningen gøres færdig. Men, stempelkander findes i et utal af design og variationer, så kig dig lidt omkring. Der findes helt sikkert noget der falder i smag. Bodum Chambord til 3 kopper en min egen favorit, og så har jeg også til 8 kopper, hvis der skal brygges kaffe i stor skala.

Sådan brygger du stempelkaffe

Tidsforbrug: 15 minutter.

  1. Vælg din favorit-kaffe, og mal den mængde kaffebønner du skal bruge. Et godt bud til stempelkaffe er Caffè Vicerè – Mokabar.

  2. 7g kaffe til 1,5 dl vand. Det er altså vigtigt at du på forhånd er opmærksom på, hvor meget der kan være i din stempelkande, og hvor meget kaffe du gerne vil lave.
    Husk – kaffe til stempelkaffe skal være groftmalet

  3. Kog rigeligt vand, så du ikke mangler når der hældes op. Når vandet har kogt skal du lade det stå et minut eller to. Vandet må ikke være kogende, men skal være 94-96 grader. Brug eventuelt en termometer til at checke. Du får hurtigt en fornemmelse af, hvor lang tid vandet skal stå.

  4. Doser kaffen ned i kanden og hæld den rigtige mængde vand over, jf. pkt. 1

  5. Rør rundt med en rørepind, så al kaffen vædes og blandes med vandet.

  6. Sæt stemplet i kanden og lad det være oppe. Vent ca. 4 minutter før det trykkes ned.

  7. Hvis du har tålmodighed til det, så vent et halvt til et helt minut inden første kop hældes op og nydes.

Nyd så dit mesterværk og lad være med at presse de sidste dråber ud af kanden. Selvom det utvivlsomt smagte fantastisk er der ofte meget grums i bunden.

Rengøring, rengøring, rengøring…

Det kan ikke siges ofte nok, og jeg kommer sikkert til at nævne det i hvert indlæg. Rengøring er altafgørende. Din stempelkande skal vaskes efter brug, så gamle kafferester ikke ødelægger næste brygning. Efter hver 4-5 brygning bør du skille  kanden ad og rense den grundigt inden du samler og stiller væk.

God brygning!