Categories
Forberedelse

Opbevaring af kaffe – Bevar smagen og forlæng holdbarheden


Når du har fundet din yndlingskaffe og har “fin-tunet” hele bryggeprocessen, skal du huske én vigtig ting. Uanset hvor god kvalitet dine kaffebønner og dit udstyr er, så vil smagen altid lide under det, hvis kaffebønnerne ikke er friske når du brygger kaffe.

Friskheden af kaffebønnerne er dog et meget flygtigt begreb, og der mange faktorer undervejs fra ristning af kaffebønnerne til de når dit køkkenbord. Der er også praktiske foranstaltninger, som gør, at de ristede bønner ikke kan være 100% friske. F.eks. dannes der kuldioxid når kaffebønnerne ristes, og den skal frigives inden kaffebønnerne pakkes. Kuldioxiden er nødt til at afdampe inden kaffebønnerne pakkes (afgasning), da den ellers ville få forpakningen til at briste. Men de ristede kaffebønner venter mistes en del af smagen sammen med kuldioxiden.

 • Intenso, malet (250g)
  Intenso, malet (250g
  64 kr
 • Anti Calc Bio pulver
  Anti Calc Bio – Helautomatiske maskiner
  39 kr
 • Perfect Clean - Fuldautomatiske kaffemaskiner
  Perfect Clean – Fuldautomatiske kaffemaskiner
  18 kr
 • Anti Calc Bio flydende (250 ml)
  Anti Calc Bio – flydende (250 ml)
  37 kr
 • Anti Calc Filterkaffe (4x12)
  Anti Calc – Filterkaffe & Elkedler (4x12g)
  25 kr
 • Perfect Clean - Filterkaffemaskine (250 ml)
  Perfect Clean – Kaffemaskine (250 ml)
  49 kr

Kaffen vil heller ikke smage godt før den er afgasset, men der findes flere metoder til at bevare aromaen, samtidig med at kuldioxiden slippes fri. De mest almindelige er vakum-forpakninger, der tillader kuldioxiden at trænge igennem, eller aroma-ventiler, som ligeleds ventilerer kuldioxiden når trykket når et vist niveau.

Det sikreste vej til at få mest muligt aroma er, at købe hele kaffebønner, og ikke formalet kaffe. Det skyldes ganske enkelt at den samlede overflade for de hele kaffebønner er mindre end den formalede kaffe, og dermed vil iltningen være mindre for kaffebønnerne.

Med udgangspunkt i, at producenten har valgt den bedste metode, og mest muligt aroma er bevaret i din luksus kaffe, skal du sikre dig, at kaffebønnerne opbevares korrekt hjemme hos dig selv.

En grundlæggende forudsætning er, at kaffebønnerne skal opbevares i en lufttæt beholder. Iltningen bevirker nemlig, at når aromaen forlader kaffebønnerne optages ilt, og dermed lugten der omgiver kaffebønnerne. Det taler imod opbevaring i køleskab med andre madvarer, som ellers er en bredt anbefalet metode. Ligeledes kan det have en negativ effekt på smagen at bønnerne/beholderen tages fra den kolde luft til stuetemperatur og tilbage igen ofte, da det indebærer risiko for kondens, og fugten vil påvirke bønnerne.

Nogle anbefaler at kaffebønner, der ikke skal formales og brygges indenfor kort tid, opbevares i en fryser, mens andre direkte fraråder dette. Helt sikkert er det nemlig, at olien i kaffebønnerne påvirkes af at være frosset, og mørkristede kaffe blends vil ganske givet ændre karakter ved nedfrysning fordi de er mere “olierede” end lysere kaffe blends.

Ilten der lukkes inde sammen med kaffebønnerne har også betydning i forhold til omfanget af iltningen, så et mål er også at minimere mængden af ilt i beholderen.

Det bedste resultat opnås ved at sikre, at kun den mængde kaffebønner du skal bruge indenfor kort tid er eksponeret for ilt. Det kan du gøre ved at åbne portioner, der passer til dit forbrug i 5-8 dage. Hvis du køber hele kilo kan kaffebønnerne fordeles i mindre poser, hvis størrelse passer til en uges forbrug, som forsejles og opbevares i køleskabet.

Kort sagt handler det altså om: opbevar kaffebønnerne mørkt og køligt i en lufttæt beholder, som rummer den mængde kaffe du forventer at forbruge på ca. en uge.