Categories
Kaffe Udstyr

Kaffetragt – Alt hvad du skal vide + FAQ


De fleste af os har set TV serien Matador og dermed også hvordan Katrine, grisehandlerens Larsens kone brygge kaffe på madam Blå. Hun hældte langsomt og sikkert vand ned igennem en kaffetragt, indtil kanden var fuld og kaffen havde den rigtige styrke og duften af kaffe langsomt bredte sig i hele køkkenet.

Dette er metoden man i århundrede bryggede kaffe inden kaffemaskinen tog sit indtog i Danmark og resten af verden. I dag går metoden under navnet slow brew som i realitetet betyder, at man brygger sin kaffe med en kaffetragt. Det kan f.eks. være en kaffetragt til en termokande eller en kaffetragt til kop man anvender. 

Det er en enkel metode at brygge sin kaffe på, der frembringer en første klasse kaffeoplevelse. Den kræver blot en kaffetragt, et filter og så varmt vand. Brug gerne friskmalet kaffe for at få den bedste oplevelse.

 • Siemens-afkalkning med tabletter
  Bosch/Siemens Afkalkningstabletter TZ80002B
  87,95 kr
 • LAVAZZA-ORO-QUALITY (1000g)
  Qualità Oro (1000g)
  124 kr
 • LAVAZZA-CREMA-DOLCE 1000g
  Crema Dolce (1000g)
  120 kr

Slow brew kaffetragt

Der findes på kaffemarkedet et utal af kaffemetoder til brygning af kaffe. Den ene mere avanceret end den næste. Slow brew er med deres brug af kaffetragt en kaffetrend, der tager dig ”back to basic”. Det er som nævnt en enkel metode til at brygge kaffe. Den er perfekt til et lille køkken, da alt du har brug for, er en kaffetragt. En kaffetragt og tid. Det er en brygningsmetode der tager tid da vandet skal hældes ned i kaffetragten lidt efter lidt. Til gengæld får du lov til at dufte til kaffen samtidig med at vandet løber i gennem og bliver færdig. Der findes mange forskellige former for kaffetragter. Du kan få en kaffetragt i porcelæn, en kaffetragt i glas eller hvad med en sammenklappelig kaffetragt. Det er også muligt at købe en kaffetragt med holder. 

Mange forskellige typer af kaffetragter

Som med så mange andre kaffetrend er der et stort udvalg af produkter, der kan tilfredsstille selv den kræsne kaffeconnaisseur som finder behag i at brygge sin kaffe på god gammeldags maner. Der er også noget fantastisk ved selv at kunne brygge en kop kaffe uden brug af store eksklusive maskiner. Selvfølgelig har metoden en begrænsning, i forhold til hvor mange forskellige varianter af kaffekopper du kan brygge. Det er en almindelig kop sort kaffe evt. med en sjat mælk i. Når du skal vælge en kaffetragt, er det vigtigt at du vælger den rigtige størrelse. Som udgangspunkt kommer der en kaffetragt str. 3 og en kaffetragt str. 6. Det er hvor mange kopper den kan rumme og hvor bred selve tragten er. Det har betydning for valg af termokanden. Tragten skulle jo gerne kunne passe ned i hullet og stå fast, så du ikke ender med at brænde dig. 

Stelton Slow Brew Kaffe

 • Philips-Maintenance-Kit
  Philips Saeco Rengøringssæt
  395 kr
 • Bosch siemens sampak
  Bosch / Siemens – Plejesæt (TZ80004)
  259 kr
 • Philips-Kalk--og-Vandfilter
  Philips Saeco Kalk- og Vandfilter x 2
  249 kr

Hario kaffetragt

Hario kaffetragt er bygget op som en traditionel kaffetragt som tidligere var af plastisk. Hario kommer som kaffetragt i glas eller som i keramik. De er yderst smagfulde og smukke i deres ydre og kan sagtens stå fremme på køkkenbordet. De smukke riller der er i Hario kaffetragt er ikke udelukkende til pynt. Det er med til at sikre smagen og holder samtidig på varmen, så kaffen ikke bliver kold inden den er færdigbrygget. De kan købes fra under en 50’er til over 300 kr. Alt efter variant.

Melitta kaffetragt

Melitta kaffetragt er den klassiske kaffetragt du både kan benytte til at brygge slow brew kaffe, men den passer også til din traditionelle filter kaffemaskine. Den kommer både i en udgave af plastisk, men også i en mere eksklusiv udgave som en kaffetragt i porcelæn. Husk at være opmærksom på hvilken størrelse din kaffemaskine benytter. 

Både hvis du skal købe en ny kaffetragt, men også i forbindelse med køb af filtre. Du skal være opmærksom på om det er en kaffetragt str. 3 eller str. 6.

Prismæssigt ligger Melitta kaffetragt i niveauet 80 – 200 kr.

Eva Solo kaffetragt

Eva Solo kaffetragt af rustfrit stål med en lille silikone plastik dut forneden, der forhindrer at tragten ridses passer perfekt til slow brew kaffebrygning. Den er designet så den passer perfekt til en af Eva Solo mange smukke termokander. Den adskiller sig fra de andre kaffetragter ved at være af rustfrit stål, samtidig med at designet er anderledes. Der er brugt tid på at tænke design og funktionalitet.

Prismæssigt ligger den på omkring 200 kr.

 • LAVAZZA-TIERRA-PLANET-ORGANIC 500g
  Tierra Planet (500g)
  73 kr
 • LAVAZZA-TIERRA-AMAZONIA 500g
  Tierra Amazonia (500g)
  73 kr
 • LAVAZZA-TIERRA-AFRICARFA
  Tierra Africa (500g)
  73 kr

Alfi kaffetragt

Alfi er nok mest kendt for sine mange flotte og forskellige designs af termokander, der benyttes både til te og kaffe. Men de har samtidig designet en Alfi kaffetragt til termokande, så det er muligt at brygge kaffe direkte med i termokanden. Det har den fordel at du er sikker på, at kaffetragten passer til termokanden og du ikke ender med at have varmt vand og kaffe ud over hele køkkenbordet. Eller endnu værre ender med at brænde dig på kogende vand. 

Wilfa kaffetragt

Wilfa kaffetragt er en nyudvikling af kaffetragten. Den er udviklet med Flow Control. Det betyder ganske enkelt at du kan stoppe for brygningen. Det er især smart i starten hvor Flow Control sikre at vandet ikke løber direkte ned i kaffekanden. Hold tragten lukket i ca. 15 sekunder, før du åbner op og efterfølgende hælder resten af vandet i kaffetragten. Det er med til at give dig en ekstra god kaffeoplevelse.

Valg af kaffefiltre

Ligesom med alt andet er et kaffefilter ikke bare et kaffefilter. Der er stor forskel på kaffefiltre alt efter om du køber dem i supermarkedet eller i en specialbutik. F.eks. har Halio nogle højkvalitets kaffefiltre der giver en bedre kaffeoplevelse.

Derudover kommer mange papirkaffefiltre i en brug eller hvid papirudgave. Den hvide anbefales ikke da den på et eller andet tidspunkt er blevet bleget af klorin. Det rimer ikke helt på en god kop kaffe. Klorin og kaffe. 

Rengøring af kaffetragt

Noget af det nemmeste er at rengøre en kaffetragt. Du smider blot det brugte kaffefilter ud. Gerne i din kompostbunke. Derefter skylder du din kaffetragt under vand. Du kan hvis nødvendigt bruge lidt sæbe til at rengøre din kaffetragt, men husk at skylle den godt af efterfølgende, så din kaffe ikke har en kedelig eftersmag af sæbe.

Er det meget beskidt kan du sætte den i opvaskemaskinen. Dog ikke hvis du har en kaffetragt af kobber. Den egner sig ikke til at komme i opvaskemaskinen. Den skal vaskes op i hånden og tørres af med et viskestykke efterfølgende. Du skal være klar over at den over tid får en vis patina af brug.

 • Intenso, malet (250g)
  Intenso, malet (250g
  64 kr
 • Anti Calc Bio pulver
  Anti Calc Bio – Helautomatiske maskiner
  39 kr
 • Perfect Clean - Fuldautomatiske kaffemaskiner
  Perfect Clean – Fuldautomatiske kaffemaskiner
  18 kr

Vælg hele kaffebønner og kværn før brug 

For at få den optimale kaffeoplevelse er det vigtigt at benytte en kaffe af en god kvalitet. Uanset hvordan du brygger din kaffe vil kvaliteten afhænge af 2 ting. De kaffebønner du benytter og hvilken vand du anvender. Vandet er en anden historie. 

Da du ikke kan have frisk ristet bønner liggende er det næstbedste at dine bønner er frist kværnet. Køb derfor hele kaffebønner og opbevar dem i din fryser. Det er en af de få gange det ikke kan betale sig at gå efter mængderabat. Køb små portioner så dine kaffebønner er friske. Tag en lille mængde op af gangen og kværn efter behov. 

Hvor stammer dine hele kaffebønner fra?

Hvis du er en seriøs kaffedrikker og går op i hvor din kaffe kommer fra du bruger i din kaffetragt skal du holde dig til single origin kaffe. Det fortæller dig hvor din kaffe kommer fra og som udgangspunkt vil kaffen være af bedre kvalitet, hvis du ved hvor den kommer fra. Det er ikke nok at der står land. Hvilken bonde eller område har dyrket kaffen, er det du vil vide.

Vand og kaffe

Vand er vel vand tænker de fleste, men sådan forholder det sig ikke. Vandet der kommer ud af vores vandhaner i Danmark, er typisk fuld af kalk. Kalk ødelægger ikke alene vores kaffemaskiner, men den gør også vores kaffe kedelig og flad.

Går du derfor efter den ultimative kaffeoplevelse bør du bruge filtreret vand eller mineralvand når du koger vand til din kaffetragt. Dermed sikre du dig at der ikke kommer kalk med.

Når du koger vand til din kaffe, skal vandet ikke koge, men være omkring 90-95 grader for at give den bedste smag. Det er synd at bruge 80 kr. på en pose hele kaffebønner, bruge tid på at kværne kaffen og så ikke tage det sidste med. En kop eller kande kaffe består trods alt af 98 % af vand.

FAQ Bodum termoglas

Hvilke materialer er Bodum termoglas lavet af? 

De fleste termoglas Bodum til indendørs brug er lavet af borosilikatglas. Det er utroligt holdbart og derfor meget praktisk at lave termoglas af. De to lag sørger for at holde temperaturen i glasset. Derudover bliver dette glas ikke ridset, så du kan sagtens bruge det mange gange. Glasset bliver hverken farvet eller tager imod lugt fra indhold i det, så du kan bruge dine Bodum glas til hvad end du ønsker. Glasset kan også holde til at komme i opvaskemaskinen.
Flere Bodum termoglas til udendørs brug er lavet af BPA-fri plastik. Bodum gør brug af et par forskellige typer plastik med forskellige egenskaber. Det er utroligt kompakt og holdbart, med mange af de samme egenskaber som borosilikatglas. Derudover kan du finde enkelte glas af porcelæn. Flere termoglas Bodum vil også have en ring af silikone eller kork.

Kan jeg tage Bodum termoglas med på farten?

Du kan transportere alle Bodum termoglas med dig, hvis du ønsker. Men der er pavina outdoor og to go som er designet specifikt til brug på farten og udenfor. Fordelen ved dem er, at de har låg som slutter tæt, så du kan tage dem med i tasken. De er også lavet af plast i stedet for glas, så de går ikke lige så nemt i stykker, og vejer også mindre, når du skal transportere dem.
Brug Bodum pavina to go hvis du ønsker den nemmeste løsning på at transportere dine termoglas. De er både til både drikkevarer, mad, snacks, smoothies og alt derimellem.

 • Bonini Napoli 1000g
  Napoli (1000g)
  65 kr
 • bonini roma 1000g
  Roma (1000g)
  65 kr
 • Bonini Milano 1000g
  Milano (1000g)
  80 kr

Hvor ekstreme temperaturer kan Bodum termoglas holde til? 

Bodum termoglas er designet specifikt til at kunne holde til høje og lave temperaturer. Du skal derfor ikke være bange for at gøre noget ved dem, som de ikke kan tåle. Selvfølgelig er det muligt at hælde både kogende vand og is i glassene, uden at de tager skade. Men du kan også bruge dine termoglas Bodum i ovnen, mikroovnen, fryseren, køleskabet og meget mere.
Generelt så vil dine Bodum glas kunne holde til enhver normal brug. De er ikke lavet til at blive lagt på åben ild eller til tøris. Men alt som du kunne ønske dig at dine glas kunne til hverdag, vil Bodum termoglas kunne holde til. Så du skal ikke være bekymret for, at de går i stykker, når du bruger dem. De er lavet til at kunne bruges og holde længe.

Hvordan kan jeg få informationer om de nyeste Bodum termoglas?

Der bliver løbende udviklet nye modeller, serier og størrelser på termoglas Bodum. De er utroligt populære, og der kommer forskellige slags til forskellige behov. Du kan allerede bruge de eksisterende termoglas til alt fra øl til kaffe og cocktails. Men ønsker du at få endnu mere til samlingen kan du følge med i Bodums katalog.
Kataloget er muligt at finde på Bodums hjemmeside, hvor du kan læse meget mere om det. Her vil du kunne finde de nyeste produkter og få fingrene i dem før nogle andre. På hjemmesiden vil nye produkter og Bodum termoglas også blive lagt op, når de bliver lanceret. Så ved at holde øje med siden, kan du få købt de nye produkter, inden de bliver udsolgt.

 • Bosch siemens sampak
  Bosch / Siemens – Plejesæt (TZ80004)
  259 kr
 • Bosch Siemens brita vandfilter 3 stk.
  Bosch/Siemens Brita Vandfilter (3 stk)
  219 kr
 • Siemens-afkalkning med tabletter
  Bosch/Siemens Afkalkningstabletter TZ80002B
  87,95 kr

FAQ Kaffetragt

Hvad er slow brew?

Slow brew kaffe er et andet ord for hvordan man i gamle dage bryggede kaffe. Med kaffemaskinen glemte man ofte hvordan man tidligere bryggede kaffe. Hvilke er en skam, da man få en markant bedre kaffe ved at bruge en kaffetragt, som langsomt lader vandet trænge igennem de kværnet kaffebønner.
Ved at brygge en kop eller kande kaffe med en kaffetragt, eller slow brew, som det hedder i dag bruges en kaffetragt. Kaffetragten sættes over en kande, ofte en termokande og i et kaffefilter hældes et afmålt mængde kaffe i. Derefter hældes der lidt efter lidt kogende vand i, det er en langsom måde at brygge kaffe på, men resultatet er fantastisk.

Hvad skal jeg bruge for at brygge kaffe med en kaffetragt?

Der er grundlæggende 2 måder du kan brygge kaffe på med en kaffetragt. Du kan brygge kaffe i en kaffemaskine eller du kan koge vand og langsomt hælde vand ned i kaffetragten. Den sidste metode giver den bedste kaffeoplevelse. Den første er nemmeste og i dag ofte den mest almindelige.
For at brygge kaffe med en kaffemaskine skal du selvfølgelig have en kaffemaskine, en kaffekande og en kaffetragt. Når du har hældt vand på maskinen, der er kaffe i kaffetragten og du har tændt for maskinen går der ikke længe så er der en kande kaffe.
Brygger du den selv uden en kaffemaskine, er det lidt mere omstændigt. Du skal koge vandet og hælde vandet lidt efter lidt i kaffetragten. Til gengæld er din kaffeoplevelse besværet værd.

Hvilken kaffetragt skal jeg bruge?

Der findes et utal af kaffetragte. Du kan få en billig kaffetragt af plastisk og du kan få en af rustfrit stål eller af kobber. Hvilken en der er bedst, afhænger af dit behov. Skal du blot bruge en til en kaffemaskine kan du roligt købe en billig en af plastik. Vil du brygge din kaffe på gammeldags maner og også brygge en kop kaffe så god som muligt, kan du med fordel købe Eva Solo kaffetragt af rustfrit stål. Det får langt bedre smagen og aromaen frem fra kaffebønnerne, end hvis du brygger kaffe på et kaffefilter lavet af papir.