Categories
Kaffe Udstyr

Kaffetragt – Alt hvad du skal vide + FAQ


De fleste af os har set TV-serien Matador og dermed også, hvordan Katrine, grisehandler Larsens kone, brygger kaffe på Madam Blå. Hun hælder langsomt og sikkert vand ned igennem en kaffetragt, indtil kanden er fuld og kaffen har den rigtige styrke, og duften af kaffe langsomt breder sig i hele køkkenet.

Dette er metoden, man i århundreder har brygget kaffe på, inden kaffemaskinen tog sit indtog i Danmark og resten af verden. I dag går metoden under navnet slow brew, som i realiteten betyder, at man brygger sin kaffe med en kaffetragt. Det kan f.eks. være en kaffetragt til en termokande eller en kaffetragt til en kop, man anvender.

Det er en enkel metode at brygge sin kaffe på, der frembringer en førsteklasses kaffeoplevelse. Den kræver blot en kaffetragt, et filter og varmt vand. Brug gerne friskmalet kaffe for at få den bedste oplevelse.

Slow brew kaffetragt

Der findes på kaffemarkedet et utal af metoder til brygning af kaffe. Den ene mere avanceret end den næste. Slow brew er med sin brug af kaffetragt en kaffetrend, der tager dig “back to basics”. Det er som nævnt en enkel metode til at brygge kaffe. Den er perfekt til et lille køkken, da alt du har brug for er en kaffetragt. En kaffetragt og tid. Det er en brygningsmetode, der tager tid, da vandet skal hældes ned i kaffetragten lidt efter lidt. Til gengæld får du lov til at dufte til kaffen samtidig med, at vandet løber igennem og bliver færdigt.

Der findes mange forskellige former for kaffetragter. Du kan få en kaffetragt i porcelæn, en kaffetragt i glas eller hvad med en sammenklappelig kaffetragt. Det er også muligt at købe en kaffetragt med holder.

Mange forskellige typer af kaffetragter

Som med så mange andre kaffetrends er der et stort udvalg af produkter, der kan tilfredsstille selv den kræsne kaffeconnaisseur, som finder behag i at brygge sin kaffe på god gammeldags manér. Der er også noget fantastisk ved selv at kunne brygge en kop kaffe uden brug af store eksklusive maskiner. Selvfølgelig har metoden en begrænsning i forhold til, hvor mange forskellige varianter af kaffekopper du kan brygge. Det er en almindelig kop sort kaffe, evt. med en sjat mælk i.

Når du skal vælge en kaffetragt, er det vigtigt, at du vælger den rigtige størrelse. Som udgangspunkt kommer der en kaffetragt i str. 3 og en kaffetragt i str. 6. Det angiver, hvor mange kopper den kan rumme, og hvor bred selve tragten er. Det har betydning for valget af termokande. Tragten skulle jo gerne kunne passe ned i hullet og stå fast, så du ikke ender med at brænde dig.

Stelton Slow Brew Kaffe

Hario kaffetragt

Hario kaffetragt er bygget op som en traditionel kaffetragt, der tidligere var af plastik. Hario kommer som kaffetragt i glas eller keramik. De er yderst smagfulde og smukke i deres ydre og kan sagtens stå fremme på køkkenbordet. De smukke riller, der er i Hario kaffetragt, er ikke udelukkende til pynt. De er med til at sikre smagen og holder samtidig på varmen, så kaffen ikke bliver kold, inden den er færdigbrygget. De kan købes fra under en 50’er til over 300 kr., alt efter variant.

Melitta kaffetragt

Melitta kaffetragt er den klassiske kaffetragt, du både kan benytte til at brygge slow brew kaffe, men den passer også til din traditionelle filterkaffemaskine. Den kommer både i en udgave af plastik og en mere eksklusiv udgave som en kaffetragt i porcelæn. Husk at være opmærksom på, hvilken størrelse din kaffemaskine benytter.

Både hvis du skal købe en ny kaffetragt, men også i forbindelse med køb af filtre, skal du være opmærksom på, om det er en kaffetragt i størrelse 3 eller størrelse 6.

Prismæssigt ligger Melitta kaffetragt i niveauet 80–200 kr.

Eva Solo kaffetragt

Eva Solo kaffetragt af rustfrit stål med en lille silikoneplastikdut forneden, der forhindrer, at tragten ridses, passer perfekt til slow brew kaffebrygning. Den er designet, så den passer perfekt til en af Eva Solos mange smukke termokander. Den adskiller sig fra de andre kaffetragter ved at være af rustfrit stål, samtidig med at designet er anderledes. Der er brugt tid på at tænke design og funktionalitet.

Prismæssigt ligger den på omkring 200 kr.

Alfi kaffetragt

Alfi er nok mest kendt for sine mange flotte og forskellige designs af termokander, der benyttes både til te og kaffe. Men de har samtidig designet en Alfi kaffetragt til termokande, så det er muligt at brygge kaffe direkte i termokanden. Det har den fordel, at du er sikker på, at kaffetragten passer til termokanden, og du ikke ender med at have varmt vand og kaffe ud over hele køkkenbordet. Eller endnu værre ender med at brænde dig på kogende vand.

Wilfa kaffetragt

Wilfa kaffetragt er en nyudvikling af kaffetragten. Den er udviklet med Flow Control, hvilket ganske enkelt betyder, at du kan stoppe brygningen. Det er især smart i starten, hvor Flow Control sikrer, at vandet ikke løber direkte ned i kaffekanden. Hold tragten lukket i ca. 15 sekunder, før du åbner op og efterfølgende hælder resten af vandet i kaffetragten. Det er med til at give dig en ekstra god kaffeoplevelse.

Valg af kaffefiltre

Ligesom med alt andet er et kaffefilter ikke bare et kaffefilter. Der er stor forskel på kaffefiltre alt efter, om du køber dem i supermarkedet eller i en specialbutik. F.eks. har Hario nogle højkvalitets kaffefiltre, der giver en bedre kaffeoplevelse.

Derudover kommer mange papirkaffefiltre i en brun eller hvid papirudgave. Den hvide anbefales ikke, da den på et eller andet tidspunkt er blevet bleget med klorin. Det rimer ikke helt med en god kop kaffe. Klorin og kaffe.

Rengøring af kaffetragt

Noget af det nemmeste er at rengøre en kaffetragt. Du smider blot det brugte kaffefilter ud – gerne i din kompostbunke. Derefter skyller du din kaffetragt under vand. Du kan, hvis nødvendigt, bruge lidt sæbe til at rengøre din kaffetragt, men husk at skylle den godt af efterfølgende, så din kaffe ikke har en kedelig eftersmag af sæbe.

Er den meget beskidt, kan du sætte den i opvaskemaskinen. Dog ikke, hvis du har en kaffetragt af kobber. Den egner sig ikke til at komme i opvaskemaskinen. Den skal vaskes op i hånden og tørres af med et viskestykke efterfølgende. Du skal være klar over, at den over tid får en vis patina af brug.

Vælg hele kaffebønner og kværn før brug 

For at få den optimale kaffeoplevelse er det vigtigt at benytte kaffe af en god kvalitet. Uanset hvordan du brygger din kaffe, vil kvaliteten afhænge af to ting: de kaffebønner, du benytter, og hvilket vand du anvender. Vandet er en anden historie.

Da du ikke kan have friskristede bønner liggende, er det næstbedste, at dine bønner er friskkværnede. Køb derfor hele kaffebønner og opbevar dem i din fryser. Det er en af de få gange, det ikke kan betale sig at gå efter mængderabat. Køb små portioner, så dine kaffebønner er friske. Tag en lille mængde op ad gangen og kværn efter behov.

Hvor stammer dine hele kaffebønner fra?

Hvis du er en seriøs kaffedrikker og går op i, hvor din kaffe kommer fra, skal du holde dig til single origin kaffe. Det fortæller dig, hvor din kaffe kommer fra, og som udgangspunkt vil kaffen være af bedre kvalitet, hvis du ved, hvor den kommer fra. Det er ikke nok, at der står land. Hvilken bonde eller område har dyrket kaffen, er det, du vil vide.

Vand og kaffe

Vand er vel vand, tænker de fleste, men sådan forholder det sig ikke. Vandet, der kommer ud af vores vandhaner i Danmark, er typisk fuld af kalk. Kalk ødelægger ikke alene vores kaffemaskiner, men gør også vores kaffe kedelig og flad.

Går du derfor efter den ultimative kaffeoplevelse, bør du bruge filtreret vand eller mineralvand, når du koger vand til din kaffetragt. Dermed sikrer du dig, at der ikke kommer kalk med.

Når du koger vand til din kaffe, skal vandet ikke koge, men være omkring 90-95 grader for at give den bedste smag. Det er synd at bruge 80 kr. på en pose hele kaffebønner, bruge tid på at kværne kaffen og så ikke tage det sidste med. En kop eller kande kaffe består trods alt af 98 % vand.

FAQ Bodum termoglas

Hvilke materialer er Bodum termoglas lavet af? 

De fleste termoglas fra Bodum til indendørs brug er lavet af borosilikatglas. Det er utroligt holdbart og derfor meget praktisk at lave termoglas af. De to lag sørger for at holde temperaturen i glasset. Derudover bliver dette glas ikke ridset, så du kan sagtens bruge det mange gange. Glasset bliver hverken farvet eller tager imod lugt fra indholdet, så du kan bruge dine Bodum-glas til hvad som helst. Glasset kan også tåle at komme i opvaskemaskinen.

Flere Bodum termoglas til udendørs brug er lavet af BPA-fri plastik. Bodum gør brug af et par forskellige typer plastik med forskellige egenskaber. Det er utroligt kompakt og holdbart, med mange af de samme egenskaber som borosilikatglas. Derudover kan du finde enkelte glas af porcelæn. Flere termoglas fra Bodum vil også have en ring af silikone eller kork.

Kan jeg tage Bodum termoglas med på farten?

Du kan transportere alle Bodum termoglas med dig, hvis du ønsker. Men der er Pavina Outdoor og To Go, som er designet specifikt til brug på farten og udendørs. Fordelen ved dem er, at de har låg, som slutter tæt, så du kan tage dem med i tasken. De er også lavet af plast i stedet for glas, så de går ikke lige så nemt i stykker og vejer også mindre, når du skal transportere dem.

Brug Bodum Pavina To Go, hvis du ønsker den nemmeste løsning på at transportere dine termoglas. De er til både drikkevarer, mad, snacks, smoothies og alt derimellem.

Hvor ekstreme temperaturer kan Bodum termoglas holde til? 

Bodum termoglas er designet specifikt til at kunne holde til høje og lave temperaturer. Du skal derfor ikke være bange for at udsætte dem for noget, som de ikke kan tåle. Selvfølgelig er det muligt at hælde både kogende vand og is i glassene, uden at de tager skade. Men du kan også bruge dine Bodum termoglas i ovnen, mikroovnen, fryseren, køleskabet og meget mere.

Generelt vil dine Bodum-glas kunne holde til enhver normal brug. De er ikke lavet til at blive lagt på åben ild eller til tøris. Men alt, som du kunne ønske dig, at dine glas kunne klare til hverdag, vil Bodum termoglas kunne holde til. Så du skal ikke være bekymret for, at de går i stykker, når du bruger dem. De er lavet til at kunne bruges og holde længe.

Hvordan kan jeg få informationer om de nyeste Bodum termoglas?

Der bliver løbende udviklet nye modeller, serier og størrelser på termoglas fra Bodum. De er utroligt populære, og der kommer forskellige slags til forskellige behov. Du kan allerede bruge de eksisterende termoglas til alt fra øl til kaffe og cocktails. Men ønsker du at få endnu mere til samlingen, kan du følge med i Bodums katalog.

Kataloget er muligt at finde på Bodums hjemmeside, hvor du kan læse meget mere om det. Her vil du kunne finde de nyeste produkter og få fingrene i dem før andre. På hjemmesiden vil nye produkter og Bodum termoglas også blive lagt op, når de bliver lanceret. Så ved at holde øje med siden, kan du få købt de nye produkter, inden de bliver udsolgt.

FAQ Kaffetragt

Hvad er slow brew?

Slow brew kaffe er et andet ord for, hvordan man i gamle dage bryggede kaffe. Med kaffemaskinen glemte man ofte, hvordan man tidligere bryggede kaffe, hvilket er en skam, da man får en markant bedre kaffe ved at bruge en kaffetragt, som langsomt lader vandet trænge igennem de kværnede kaffebønner.

Ved at brygge en kop eller kande kaffe med en kaffetragt, eller slow brew som det hedder i dag, bruges en kaffetragt. Kaffetragten sættes over en kande, ofte en termokande, og i et kaffefilter hældes en afmålt mængde kaffe i. Derefter hældes der lidt efter lidt kogende vand i. Det er en langsom måde at brygge kaffe på, men resultatet er fantastisk.

Hvad skal jeg bruge for at brygge kaffe med en kaffetragt?

Der er grundlæggende to måder, du kan brygge kaffe på med en kaffetragt. Du kan brygge kaffe i en kaffemaskine, eller du kan koge vand og langsomt hælde vand ned i kaffetragten. Den sidste metode giver den bedste kaffeoplevelse. Den første er nemmest og i dag ofte den mest almindelige.

For at brygge kaffe med en kaffemaskine skal du selvfølgelig have en kaffemaskine, en kaffekande og en kaffetragt. Når du har hældt vand på maskinen, der er kaffe i kaffetragten, og du har tændt for maskinen, går der ikke længe, før der er en kande kaffe.

Brygger du den selv uden en kaffemaskine, er det lidt mere omstændigt. Du skal koge vandet og hælde vandet lidt efter lidt i kaffetragten. Til gengæld er din kaffeoplevelse besværet værd.

Hvilken kaffetragt skal jeg bruge?

Der findes et utal af kaffetragte. Du kan få en billig kaffetragt af plastik, og du kan få en af rustfrit stål eller af kobber. Hvilken en der er bedst, afhænger af dit behov. Skal du blot bruge en til en kaffemaskine, kan du roligt købe en billig en af plastik. Vil du brygge din kaffe på gammeldags manér og brygge en kop kaffe så god som muligt, kan du med fordel købe Eva Solo kaffetragt af rustfrit stål. Det får langt bedre smagen og aromaen frem fra kaffebønnerne, end hvis du brygger kaffe på et kaffefilter lavet af papir.