Categories
Kaffe Udstyr

Kaffekværn til espresso, filterkaffe eller stempelkande, STOR GUIDE.


I denne artikel giver vi det store overblik over kaffekværne.


Der er næsten lige så mange producenter af kaffekværne, som der er af espresso- og kaffemaskiner. Vi tager et kig på de mest kendte og populære mærker og modeller. Vi ser på forskellen mellem stål- og keramiske blade, samt manuel, automatisk, elektrisk eller strømfri kværn. Vi kigger på, hvor fint bønnerne skal males til espresso, filterkaffe og stempelkande. Sidst men ikke mindst, undersøger vi, om man kan bruge sin kaffekværn til krydderier, nødder og andre ingredienser.

Hvilken kaffekværn skal jeg vælge?

Du er ikke den eneste, der spørger sig selv: Hvilken kaffekværn skal jeg vælge? Det er nemlig en jungle, når det kommer til kværne. Lad os nævne nogle af de mærker, der har kaffekværne til salg: Bodum, Bosch, Caso, Comandante, DeLonghi, Exido, Faema, KitchenAid, Krups, OBH, Peugeot, Russell Hobbs, Wilfa, Zassenhaus og mange flere.

For at besvare spørgsmålet, lad os tage udgangspunkt i, hvad tidligere verdensmester i barista, Fritz Storm, sagde, da jeg spurgte ham. “For omkring 10.000 kroner kan du få en kværn, der er værd at bruge. Alt under det, er du bedre tjent med at købe malede bønner.”

Så kan man et eller andet sted glemme alt om “bedst i test” og lignende, for det er ganske få kværne, der ligger i det prisleje.

Hvilken kaffekværn er bedst til prisen.

Du kan lave god kaffe med en god kværn fra middelmådige kaffebønner. Men du kan ikke lave god kaffe med gode kaffebønner på en dårlig kværn. Keramiske blade er helt klart at foretrække fremfor stålblade.

Sidst men ikke mindst, køb kværn efter dit behov. Hvis du altid laver stempelkande eller filterkaffe, er der ingen grund til at købe en kværn, der kan kværne til espresso.

Bodum Bistro kaffekværn er dyrere end mange af de andre kværne på listen. Ikke nødvendigvis fordi den er bedre, men fordi mange danskere allerede har noget fra Bodum. Det er bestemt også en både flot og god kværn.

Men med et prisskilt nord for 1.000,- kroner, og med mange bedre kværne til en lavere pris, bør du overveje at gå udenom den, medmindre du er en total Bodum-fanatiker.

Delonghi KG79 ligner noget fra omkring år 2000. Det var nemlig sådan en kværn, der skulle se ud, hvis den var god.

Selvom Delonghi KG79 stadig er en god kværn, er den ikke specielt køn eller rengøringsvenlig. Til gengæld er det praktisk med dens mere firkantede og kompakte formfaktor. Man kan heller ikke komme uden om, at det er en kvalitetskværn, som kan male helt ned til espresso.

OBH Precision er ikke OBH’s egen kværn, men en generisk kværn fremstillet i Kina. Mange firmaer benytter denne metode, så du kan finde identiske kværne fra andre mærker.

Du har måske allerede besluttet dig for, at det ikke skal være en OBH. Og for at give OBH den sidste dødsstødet, kan vi slå fast, at denne kværn ikke leverer en ensartet maling. Du får ikke en jævn konsistens, og til prisen kan du finde bedre kværne.

Sorteringen er alfabetisk, ikke efter hvilken der er bedst.


Krups GVX242 er Politikens testvinder. Den er fuldautomatisk og kan indstilles til den ønskede malefinhed. Dog kan den ikke male fint nok til espresso.

Jeg er dog mere enig med Bomagasinet, der har Krups GVX2 som bedst i test. Denne model er nem at rengøre, og prisen er rigtig attraktiv, med et prisskilt på ca. 350,- kroner.

Peugeot er mest kendt for deres biler, men mange kender også deres salt- og peberkværne. Vidste du, at de tidligere også var blandt de bedste til at lave kaffekværne?

I dag kan du stadig købe Peugeot Brésil, som er en smuk kaffemølle. Denne kværn er manuel og kommer med et håndsving, hvilket gør den til et stilfuldt valg. Fordelen ved denne model er, at den ikke larmer, hvilket gør den ideel, hvis du ønsker en rolig og fredelig kaffebrygning.

Wilfa Svart Aroma og WSCG-2 anbefales af kaffehipster, afhængigt af om du prioriterer pris eller kvalitet. WSCG-2 er bedst til prisen, mens Wilfa Svart Aroma leverer høj kvalitet.

Fælles for dem begge er, at de ikke egner sig til espresso. Måske ser det norske firma ikke behovet for en espressoegnet kværn i deres hjemland.

Kaffekværn til espresso, filterkaffe eller stempelkande.

Der er et stort spørgsmål, som mange står med, når det gælder deres kaffekværn: hvor fint skal kaffebønnerne males?

Vi er med på, at malingsgraden skal variere afhængigt af, hvilken bryggemetode der anvendes – espresso, filterkaffe eller stempelkande. For stempelkande skal kaffebønnerne males groft, mens de skal males meget fint til espresso for at opnå den ønskede smag og ekstraktion.

Du kan se på billedet herunder, hvordan kaffebønnerne ser ud i forskellige grader af maling: fra espresso (meget fint), over filterkaffe (mellem grovhed) til stempelkande (groft malet).


Kaffekværn uden strøm er oftest en kaffemølle.

En kværn uden strøm kaldes oftest en kaffemølle. Kaffebønnerne flytter sig ikke fra et kammer til et andet, men forbliver i samme kammer, når det er en kaffemølle. De er både dekorative og oser langt væk af ægte kaffehåndværk. Du kan finde en antik kaffemølle på de fleste loppemarkeder, men kvalitetsmæssigt er de kun gode til at male bønner til stempelkande kaffe.

Der findes også nyere kaffemøller, eller måske flere forskellige modeller, men malekvaliteten er ofte ringe for de fleste af dem. De fungerer mere som en sjov gimik eller pyntegenstand. Af de bedre modeller kommer Hario Skerton kaffekværn højt op på listen, mens Peugeot Brésil kaffemølle er mere en dekorativ brugsgenstand.

Hvis du leder efter den bedste lille version, laver firmaet Timemore G1 en mini kaffemølle, der er blandt de bedste. En manuel kværn uden strøm er for dem, der vil kæle om deres Pour Over kaffe på en søndag morgen. De er ikke nødvendige for at gøre hverdagskaffen nemmere, men de har den fordel, at de ikke larmer om morgenen.

Kaffekværn til krydderier, nødder og mandler.

Hvis du ikke er så glad for din kværn eller ønsker at prøve noget andet, kan du sagtens bruge den til krydderier, nødder eller mandler. Hvis du har en dyr kværn, vil jeg dog anbefale, at du kun bruger den til kaffe. Det er muligt, at bladene kan tage skade, hvis du bruger den til noget, der ikke er tiltænkt, og det ville være ærgerligt at ødelægge en god kværn.

Jeg er selv lidt sart med at bruge min kværn til noget andet end kaffe, da det kan påvirke både smag og funktion på lang sigt. Men hvis du ikke er så bekymret for det, kan du helt sikkert eksperimentere med at male krydderier eller nødder.

Opsummering af artiklen.

Selv om listen af kaffekværnproducenter er lang, har vi i denne artikel kun kigget på de mest populære mærker i Danmark. Det skyldes, at vi henvender os til den brede befolkning og ikke kaffenørderne, der måske har bestilt en kværn fra en lille producent i Østrig. Vi har fokuseret på de kværne, der er til salg på det danske marked og valgt den bedste model fra hver serie. Vi har set på både manuelle og elektriske kaffemøller samt kværne med stålblade eller keramiske blade.

Formålet har været at hjælpe dig med at træffe en beslutning om, hvilken kværn der er bedst for dig, og ikke blot hvilken der er “bedst i test.” Vi har kort beskrevet populære modeller som Bodum Bistro, Delonghi KG79, OBH Precision, Krups GVX2 og GVX242, Peugeot Brésil og Wilfa Svart Aroma. Hvis du er interesseret i at finde andre mærker, kan du google følgende producenter og tilføje ordet “kaffekværn”: Bosch, Caso, Comandante, Exido, Faema, Kitchenaid, Russel Hobbs og Zassenhaus.