Categories
Alt andet

Godt med kaffegrums


Her til morgen stod jeg med min kop kaffe i hånden og kiggede ud i haven, på solen og de dansende fugle. Og så kom jeg til at tænke på at en lille artikel om kaffegrums ville være en god ide. Og måske specielt nu hvor det er forår.

Vi danskere elsker kaffe. Vi drikker rigtig meget kaffe på arbejdet, hjemme og ude. Det betyder også at vi smider tonsvis af kaffegrums lige ned skraldespanden med alt det andet affald og direkte til forbrænding. I en tid hvor vi snakker meget om Stop spild af Mad kan vi prøve at tænke lidt anderledes om kaffegrumsen.

Tag din kaffegrums og brug den i din have.

Kaffegrums er rig på kvælstof, magnesium, calcium, kalium og andre spormineraler og kan bruges i kompostbunken med alt det andet organiske affald. Eller føj det direkte til jorden. Bland den ned i jordens øverste lag som gødning.

Myrer og snegle frastødes af kaffengrumsen. Den er både slibende og sur. Lav en barriere  af grums omkring dine foretrukne planter for at holde de små slimede væk og nabolagets katte. 
Regnorme, derimod, er godt for din have og så tiltrækkes de af kaffegrumsen.

Kaffegrumsen skulle øge surhedsgraden i jorden omkring hortensiaen og derved hjælpe planten til at optage det naturligt forekommende aluminium i jorden, som skulle give de blå blomster.

Der er vist  ingen tvivl om at kaffegrums gør godt for din have.
Den kan også gøre underværker inde i huset.

– Sæt en bøtte med kaffegrums i køleskabet eller fryseren til at tage dårlig lugt.

– Brug lidt kaffegrums til at rengøre brændeovnens glas.

– Skrub hænderne med kaffegrums, når du har hakket hvidløg og andre lugtende ting. Grumsen vil absorbere lugten.