Categories
Kaffe wiki

Kaffe statistik: Fakta om kaffe i tal og pr person. (Danmark og i verden)


En verden af tal

Kaffe statistik og -fakta er en sjov ting, for der er jo masser af undersøgelser, man kan tage fat på. Det spænder lige fra statistikker om kaffeproduktion, udvælgelse, udmærkelser, smag, sundhed eller demografi. Jeg synes selv, at de sjoveste kaffefakta er dem, der fortæller lidt om os danskeres vaner. Er vi f.eks. dem, der drikker mest kaffe i verden? Få svaret her i min samling af kaffestatistikker.

Kaffestatistik:

  • Kaffe er en koffeinholdig drik, vandudvundet af ristede bønner fra kaffetræets bær.
  • Danmark er verdens 4. mest kaffedrikkende folkefærd.
  • kaffe findes i 98% af alle danske hjem.
  • 2% af en families gennemsnitlige husholdningsbudget, på årsbasis, bliver brugt på kaffe.
  • Danskerne drikker tilsammen 22 mio. kopper om dagen.
  • Det svarer til 5 kopper pr. kaffedrikkende person – uanset alder.
  • Det er på årsbasis ca. 8.7kg kaffebønner pr. person (tidligere 8.9kg).
  • Af personer over 30 år drikker 65% kaffe.
  • Af unge under 30 år drikker 49% kaffe ( 1 – 2 kopper pr. dag ).
  • Danskerne købte i 2017 kaffe for ca. 4,3 mia. kr.
  • Hver dansker forbruger ca. 20 poser kaffe om året.
  • Et halvt kilo giver ca. 12 kander ( 500g/7g = 71 kaffemål/6 = 12 kander kaffe)
  • I 1772 åbnede det første kaffehus i Danmark.
  • I 1733 importerede Danmark ca. 6 tons kaffe.
  • I 2012 importerede Danmark ca. 60.000 tons Kaffe
  • Danmark ligger i verdens toppen, når vi betaler for kaffe på en cafe (desværre).

Kaffestatistik: Top 25 mest kaffedrikkende lande i verden.

Kaffestatistik fordelt efter antal kilo kaffe pr. indbygger, hvilket sjovt nok i år også passer med de lykkeligste folkefærd i verden.

Top 5 kaffeproducerende lande i verden.

Kaffestatistik på de fem største kaffeproducerende lande: (En sæk kaffe vejer 60 kg)

– Brasilien (54.500.000 sække)

– Vietnam (18.725.000 sække)

– Columbia (9.500.000 sække)

– Indonesien (9.225.000 sække)

– Indien (5.100.000 sække)

Brasilien alene producerer altså 23,19 % mere end de fire næststørste lande til sammen. Der er mange pudsige ting, man falder over, når man kigger på kaffestatistik og undersøgelser om kaffe.

USA, der ligger som nr. 25 på listen, når det kommer til antal kg kaffe pr. indbygger, får størstedelen af deres kaffe fra Vietnam. Hvorfor jeg finder det interessant, er fordi USA for mange år siden var i krig med Vietnam. Måske soldaterne fik smag for netop Vietnams kaffe, og den tradition så er blevet hængende.

Kaffe er stadig en utrolig populær drik.

Denne kaffe statistik undersøgelse er foretaget i USA, men tallene er sikkert rimeligt sammenlignelige med de Danske.

  • 18 – 24 årig – 47% drikker kaffe dagligt.
  • 25 – 39 årige – 64% drikker kaffe dagligt.
  • 40 – 59 årige – 62% drikker dagligt kaffe.
  • 60 og derover, drikker 72% kaffe.
  • Alt i alt drikker 66% af kvinder kaffe, mens det er 62% af mænd.
  • Kvinder bruger flere penge pr. kop kaffe, da flere mænd en kvinder drikker kaffen sort.
  • 33% drikker kaffen sort, mens 67% drikker den med enten mælk, sukker eller begge dele.

Igen tænker jeg, det sidste tal er interessant. Betyder det, at der er flere, der vælger kaffe i en sen alder? Eller betyder det, at folk, der drikker kaffe, lever længere og derfor udgør en større procentdel? Der er rigeligt med studier, der viser, at kaffe gavner levealderen.

USC (University of Southern California) lavede et studie med 185.000 personer. Man fulgte dem i 16 år, og for personer, der drak en enkelt kop kaffe om dagen, var dødeligheden 12 % lavere. Men de, der drak mere end en kop kaffe om dagen, havde en lavere dødelighed på 18 %, sammenlignet med kontrolgruppen, der ikke drak kaffe. Det er kaffestatistik, der kan bruges til noget.

I et andet studie lavet af International Agency for Research on Cancer fulgte man igen folk i 16 år, men denne gang var gruppen på 450.000 personer. Her tog man højde for alder samt skadelige vaner som rygning. For mænd var der 18 % mindre dødelighed, mens tallet for kvinder var 8 %. Du kan altså med god samvittighed drikke kaffe, hvis du vel at mærke ønsker at leve længe.

Kaffestatistik, tal fra udlandet.

Noget kaffestatistik er ikke så udbredt i Danmark, som det er i resten af verden. Blandt andet bestiller 9 % af to-go kaffedrikkere i USA deres kaffe via en app, mens vi i Danmark dårligt er begyndt at bruge apps til at bestille kaffe. Der er dog en danskudviklet og gratis app, der hedder Baristo, hvor du nemt kan finde den bedste kaffe.

Vi har ikke rigtige kaffeplantager i Danmark, da de stort set alle ligger i et bælte omkring ækvator. Men kaffetræer lever typisk 40-50 år, inden de fældes, og nye bliver plantet. Kaffetræer kan dog blive mere end 100 år og stadig bære frugt. Kaffestatistik: Et kaffetræ giver ca. 2,5 kg kaffe om året.

I 2018 blev der i Sydamerika produceret 81.5 millioner sække kaffe, af 60kg stykket.
Brasilien stod for 2.75 milliarder Kg kaffe, hvilket er ca. 1/3 af alt kaffe produceret i verden.
Men tilbage i 1920’erne stod Brasilien for ca. 80% af al kaffeproduktion.

En sjov kaffe statistik er, at der i Monaco er 52 Starbucks pr 1.000.000 indbyggere.
Grunden til det er lidt sjovt, er at der kun bor knap 39.000 indbyggere i Monaco.
Cafe de Paris overfor Hotel de Paris i Monaco er den fineste og dyrest placerede cafe i Monaco.

Kaffebønne-statistik

Robusta indeholder mere koffein end Arabica, men Arabica-bønner koster mere end Robusta. Ca. 70 % af den kaffe, der drikkes, er Arabica-bønner. 62 % af kaffebønnerne er ristede, inden de kommer til landet. 13 % bliver brygget på en espressomaskine. 45 % bruger en gammeldags dryp-kaffemaskine, mens resten benytter eksempelvis stempelkande.

65 % drikker kaffe til morgenmaden, og mere end halvdelen af de adspurgte ville hellere undvære morgenbadet end morgenkaffen. Desuden ville de hellere undvære mobiltelefon i en måned end at leve uden kaffe i en måned.

Kaffestatistik: I gennemsnit drikker vi 3,1 kopper kaffe om dagen. Du kan spare knap 3.000 kr. om året ved at lave din kaffe selv frem for at købe den på café. 42,9 % drikker kaffe, bare fordi de kan lide smagen; denne skribent er en af dem.

I Italien kan man tage en baristauddannelse på 3 år, mens det de fleste andre steder i verden er 1 til 2 ugers oplæring på jobbet. Kaffe er den næstmest handlede vare på verdensplan, kun overgået af råolie. Der handles kaffe for mere end 100 milliarder dollars om året. Den 29. september fejrer man international kaffedag.

Der skal et sted mellem 70 og 100 kopper kaffe til på en kaffepause, hvis du vil begå selvmord med kaffe. 55 % ville hellere tage på i vægt end undvære kaffe. Kun 24 % af kaffedrikkere mener, det forstyrrer deres søvn. Studier viser dog, at hvis du drikker kaffe mindre end 6 timer før, du skal i seng, forringer det din søvnkvalitet.

Kaffestatistik: Gennemsnitsstørrelsen på et krus kaffe er 270 ml.

Der findes mange andre sjove kaffestatistikker rundt omkring på nettet; dette var blot en samling af de mest informative og de sjoveste.

BONUS: 13 ting du måske ikke vidste kaffe kunne bruges til.

1) Kaffe og honning som ansigtsbehandling:

Honning blandet med malede kaffebønner og kokosolie er den perfekte ansigtsmaske, fyldt med antioxidanter, vitaminer og mineraler. Masser blandingen godt ind i huden og lad den sidde i 5-10 minutter.

Kaffegrums er hårdt nok til opvask, men samtidig blødt nok til at blive brugt på dit ansigt. Masser forsigtigt en lille mængde brugt grums ind i dit ansigt for at eksfoliere. Det føles som at gnide sand ind i ansigtet, men ikke ubehageligt. Din hud efterlades med en glat følelse, en let kildren og en espresso-aftershave-aroma, der ville gøre Don Juan jaloux.

Om der ligefrem er tale om andre fordele end selve eksfolieringen, skal være usagt, men det er trods alt et rent naturprodukt. Du er velkommen til at lade dig rive med og give dig selv et frygtindgydende kaffeskæg, mens du laver din eksfoliering. 🙂

2) Kaffekompost:

Brugte kaffegrums kan blandes med lud til en god komposteringsagent. Du kan endda smide kaffefilteret i også! Ormene i kompostbunken kan lide at spise de bakterier, der vokser på kaffegrums, hvilket giver dem mulighed for at fordøje mere kompost.

3) Kaffe som gødning:

Små mængder kaffegrums kan tilsættes direkte til muld, især på planter, der kan lide høj surhedsgrad i jorden, som azaleaer eller roser. Kaffe som gødning har et højt indhold af kvælstof, calcium, magnesium, kalium og andre spormineraler. Hvis du spreder et tyndt lag omkring planten, frigives disse mineraler langsomt til dine planter. Vær opmærksom på, hvilke planter der kan lide sur jord (f.eks. roser), og undgå det til planter som tomater.

4) Kaffe er insekt-frastødende:

Kaffe har en meget stærk lugt, som mange insekter og dyr ikke kan lide. Derudover er det blevet foreslået, at myg, myrer, snegle og maddiker alle ikke kan lide surhedsgraden af kaffe. De vil holde sig væk fra områder, hvor der er en høj koncentration af sur jord. Kaffens aroma aftager dog hurtigt, og der skal derfor spædes til ret ofte.

5) Kæledyrs-frastødende:

Irriterer naboens kat eller hund dit blomsterbed? Strø kaffegrums eller andre stærkt lugtudledende stoffer i bedet for at holde dem væk. De fleste dyrs lugtesans er meget bedre end vores, og mens det dufter dejligt for os, kan det lugte meget ubehageligt for et hyperfølsomt olfaktorisk kattedyr. Brugt kaffegrums kan blandes med appelsinskræl (eller andre citrusfrugter) og spredes rundt om blomsterbede til en billig afskrækker af kæledyr.

6) Nulstil din lugtesans:

Du har måske bemærket, at mange parfumeafdelinger i stormagasiner osv. har en lille skål med kaffebønner i nærheden (og hvis de ikke har det, burde de have det). De står der for at “rense din næse” (lugtesansen), ligesom ingefær bruges til at rense tungen.

UC Berkeley-videnskabsmand, Noam Sobel, skriver i sin artikel ‘Kaffes påvirkning af lugtesansen og olfaktoriske tilvænning’, at duften af kaffe mellem parfumeprøver, sammenlignet med duften af uparfumeret luft, rent faktisk virker. Den opfattede lugtintensitet af parfume fra prøve til prøve forblev den samme efter at dufte til kaffe mellem hver parfume, mens den faldt, når uparfumeret luft blev brugt mellem parfumerne.

Så grib dem, bønnerne. Næste gang du prøver parfume eller eau de cologne, giv din næse en kaffepause!

7) Køleskabs deodorant:

Ligesom med luftfriskeridéen fandt jeg ud af, at du kan bruge kaffe til at hjælpe med at reducere køleskabslugt fra f.eks. løg eller andre stærke madlugte.

Lad en skål friskmalet kaffe stå bagerst i køleskabet i et par dage. Det hjælper med at absorbere nogle af de stærke madlugte og udsender en behagelig aroma. Igen holder dette dog ikke ret længe, da aromaen hurtigt aftager, og du skal erstatte de friskmalede bønner.

8) Kaffebøf:

Jeg kan ikke huske, hvor jeg fik den serveret, men det var, så vidt jeg husker, på en restaurant i Caribien. Bøffen var blevet vendt i friskkværnet kaffe, inden den blev smidt på grillen. Det kan jeg varmt anbefale. Prøv at gnide din næste bøf ind i kaffe eller lav en marinade!

Det siger sig selv, at bønnerne skal males utrolig fint for ikke at give en underlig fornemmelse i munden. Men en espresso marinade vil kun give smag og ikke ændre på madens tekstur. Der er sikkert statistik på, hvor meget kød vi spiser osv., men ingen kaffestatistik på, hvor mange af de her bøffer man kan spise.

9) Kaffe til stof-indfarvning:

Kaffe er et godt valg til at give stof et slidt look og træ et gammelt patina-look.

STOF: Bryg en almindelig kande kaffe og fordyb stoffet helt ned under overfladen. Det kan være nødvendigt at placere en lille vægt oven på stoffet. Lad stoffet ligge i kaffen i 24 timer (eller længere), skyl derefter stoffet og hæng det til tørre. Resultatet er en brunlig, off-white farve, der giver stoffet et bedaget look. Prøv forskellige styrker af kaffe eller forskellige neddykningsperioder for at opnå forskellige nuancer.

**TRÆ:** Bryg en stærk kande mokka og brug en pensel til at male det på ubehandlet træ.

Dette har intet at gøre med kaffetøjmærket.

10) Slibemiddel:

Brugt kaffegrums kan bruges som et rengøringsslibemiddel. Hvis du vil forsøge denne metode, skal du gnide det i din næste beskidte gryde eller pande før håndvask (med skuresvamp).

11) Frisk ånde:

Har du ikke flere Gajol, så sut på en hel ristet kaffebønne. Bare pop en hel bønne i munden på vej ud af døren, og du får friskere ånde på ingen tid! Det kan dog være en noget besk oplevelse og kan på ingen måde sidestilles med at nyde en kop kaffe.

iForm.dk skriver, at en kop kaffe til frokost nedsætter din risiko for diabetes med 33 %, men at de kopper, du drikker resten af døgnet, ikke har nogen effekt.

12) Kaffe kan også forsyne din bil.

Det er ideen bag en undersøgelse, der omdannede kaffegrums til biodieselbrændstof. Kaffe vil sandsynligvis aldrig erstatte olie, men cafeaffald vil måske en dag bidrage til at mindske vores påvirkning af miljøet. De brugte bønner komposterer ret hurtigt og kan, som tidligere beskrevet, holde diverse dyr væk.

13) Kaffestatistik genopliver ikke døende planter.

Det er ideen bag en undersøgelse, der omdannede kaffegrums til biodieselbrændstof. Kaffe vil sandsynligvis aldrig erstatte olie, men cafeaffald vil måske en dag bidrage til at mindske vores påvirkning af miljøet. De brugte bønner komposterer ret hurtigt og kan, som tidligere beskrevet, holde diverse dyr væk.

Men det gør kaffegrums måske også; det kan nemlig bruges til at hjælpe med at redde døende stueplanter. En blanding af kaffegrums og sukker, fodret til en potteplante der vandes regelmæssigt, vil ifølge thegardenersrake.com genoplive potteplanter, der er blevet gule. “Det kan være, at koffeinen stimulerer planten eller nogle næringsstoffer i kaffen, men dette synes at give planten et kick.” Uanset hvad årsagen måtte være, går kaffe og stueplanter godt sammen.

Jeg har personligt forsøgt mig med dette uden held, men måske var jeg for sent ude, og planten var allerede helt død. Med andre ord, du behøver ikke smide dit kaffegrums ud efter, du har lavet din pour-over kaffe.

Kaffe statistik med mere afslutningsvis.

De sidste 13 tips har måske ikke så meget med kaffestatistik at gøre, da der ikke er nogen optælling på, hvor mange der bruger disse tips og tricks. Til gengæld startede vi ud med spændende kaffestatistik, hvor jeg tænker, at nogle af dem var du klar over, mens andre måske kom bag på dig. Jeg håber, du under alle omstændigheder fandt det både spændende, informativt og lærerigt. Er der en kaffestatistik, jeg har misset, eller en du synes mangler i samlingen, så send mig en mail, tak.

Jeg er ikke statistiker og har ikke lavet rundspørger omkring kaffeforbrug. Jeg har dog forsøgt mit bedste at faktatjekke denne kaffestatistik-samling.