Her en kaffeordbog, der kan bruges som opslagsværk.
Den er skrevet alfabetisk, og skulle der mangle et ord eller en vending, så skriv venligst en kommentar, så tilføjer jeg det straks. Først kommer der ord, der bruges omkring kaffe, og derefter en ordbog, der bruges i forbindelse med beskrivelsen af kaffens smag.
-
Roma (1000g)99 kr
-
Qualità Oro (1000g)175 kr
-
Crema Dolce (1000g)168 kr
-
Napoli (1000g)99 kr
-
Espresso Barista Perfetto (1000g)172 kr
-
Caffé Crema Classico (1000g)168 kr
Kaffe ordbog A til C.
Affogato – Udtryk for espresso, der hældes ud over en isdessert.
Americano – Espresso tilsat varmt vand, stammer fra 1. verdenskrig, da italienernes kaffe var for stærk for amerikanerne.
Arabica – En af de to primære kaffesorter, den anden er Robusta.
Barista – Tjener på en café.
Cappuccino – Espresso shot serveret i en stor forvarmet kop, med mælk og mælkeskum.
Cupping – Udtryk for kaffesmagning, hvor man placerer en lille ske med kaffe ved sine læber og suger kaffen ind i munden.
Espresso – Kaffe brygget under tryk, 7 g fint malede kaffebønner giver ca. 25 ml espresso.
Kaffe Ordbog F til N.
Gooseneck kedel – En elkedel med et tyndt rør, der ligner en svanehals. Bruges til Slow Brew / Pour Over kaffe.
Irish Coffee – Kaffe med whiskey, puddersukker og et tykt lag flødeskum (instant kaffe kan IKKE bruges).
Latte – Espresso med varm mælk, i forholdet 1 del espresso til 2 dele mælk.
Macchiato – Betyder „farvet mælk‟ og hentyder til at lave en café latte, hvor espressoen hældes i til sidst.
Mochaccino – Kaffe med chokolade.
Kaffe Ordbog O til Å.
Pour Over – En bryggeform, hvor man manuelt hælder det varme vand op i en tragt med malede kaffebønner.
Robusta – En af de to primære kaffesorter, den anden er Arabica.
Slow Brew – Andet udtryk for Pour Over kaffe, eller third wave kaffe.
Third Wave – Endnu et udtryk for Slow Brew eller Pour Over, der henviser til en manuel bryggemetode.
Vienna – Dette er en dobbelt espresso, hvor du i stedet for mælk eller fløde, får flødeskum i kaffen.
Ord der kan bruges, til at beskrive smagen af kaffe.
Acrid – En hård, sur smag, der ofte beskrives som tærte eller skarp.
Ashy – En type kaffearoma, der normalt findes i mørkristet kaffe. Denne aroma afgiver en duft, der minder om lugten af et askebæger eller pejs.
Baggy – Betegner kaffe, der er blevet opbevaret for længe, eller let ristede bønner med kvaliteter, der minder om mundens smag.
Backed – Ordet betyder „bagt‟ og henviser til en kaffe, der er flad, kedelig og meget tam.
Bitter – En hård, sur og endda ubehagelig smag, der bemærkes mest på ryggen af tungen.
Bouquet – Duften af kaffe, der er friskmalet.
Bready – Kaffe med en kornlignende aroma, der minder om brød. Normalt findes i surt smagende kaffe eller kaffebønner, der ikke er tilstrækkeligt ristet.
Bland – Omtales som behagelig kaffe med en smagsfuld smag.
Briny – En lidt salt smag i kaffen, der er forårsaget af genopvarmning eller kaffe, der har stået på varmepladen for længe.
Flere smagsbeskrivelser.
Caramelly – En smag eller aroma, der ligner slik eller sirup, som sukkerarter der er karamelliseret.
Carbony – En smag eller aroma, der har karakteristika fra brændt mad eller træ. Denne smag følger normalt med mørkere ristet kaffe.
Cikorie – En urt, der bruges til at give smag til kaffe eller endda som en kaffesubstitut.
Chocolatey – En smag eller aroma, der minder om chokolade.
Citrusy – En smag eller aroma af citrusfrugter. Dette kan ofte findes i kaffe, da kaffebønner kommer fra kaffebær.
Jordlig – En aroma af frisk jord eller våd jord. Kan betragtes som både god eller dårlig. Men nogle gange refererer det til tilstedeværelsen af forskellige typer skimmel.
Gæret/fermenteret – En sur eller ujævn smag, som kaffe der har fået lov til at gære i længere tid end nødvendigt.
Flora – En duft af friske blomster, der ofte kan findes i kaffe med en frugtagtig aroma.
Fruity – En aroma og smag, der ligner forskellige typer af frugter.
Grassy – En aroma, der minder om græs. Den er normalt forbundet med bønner, der er blevet underristet eller beskadiget af vand.
Du kan bruge både Engelske og Danske benævnelser.
Herbal – Betegner en aroma af friskgravet græs og urter og findes i kaffe, der ikke er fuldt tørret, når den er forarbejdet.
Hidey – Betegner en aroma eller smag, der ligner læder. Ofte findes i nogle østafrikanske kaffe.
Malt – En aroma af malt eller korn, der ligner aromaerne af friskbagt brød.
Mellow – En afbalanceret og mild kaffe, der ikke har nogen stærke smage eller aromaer.
Nutty – En aroma, der ligner friske nødder. Dette udtryk anvendes kun ved friske nødder og ikke bitre eller fordærvede nødder.
Oniony – En smag, der minder om løg.
Papery – En smag, der er resultatet af opbevaring af kaffe i papirposer eller tilberedt med et lavkvalitets filterpapir.
Quakery – En smag, der minder om jordnødder, der skyldes brug af umodne kaffebønner.
Gummi – En aroma eller karakteristik fundet i friske Robusta, der refererer til smagen og lugten af varme dæk eller gummibånd.
Scorched – Kaffe, der er blevet ristet, indtil den får brændemærker på grund af for varmt ristning eller dårlig tumbling under processen.
Sour – En bidende og ubehagelig smag fundet i kaffe.
Spicy – En smag eller aroma, der ligner fennikel, kanel eller andre krydderier.
Tobak – Aroma og smag af frisk tobak. Ikke altid negativ og kan findes i mange kaffe rundt om i verden.
Winey – En kombination af smag, lugt og følelse i mundingen af kaffe, der minder om vinens.
Woody – En smag og lugt af gammel kaffe.