Hej kaffeninja, du får her en kaffe ordbog, der kan bruges som opslagsværk.
Den er skrevet alfabetisk, og skulle der mangle et ord eller en vending, så skriv den venligst i en kommentar, så tilføjer jeg den straks.
Først er der ord, der bruges omkring kaffe og derefter en ordbog, der bruges i forbindelse med beskrivelse af kaffens smag.
-
Roma (1000g)79 kr
-
Qualità Oro (1000g)119 kr
-
Napoli (1000g)79 kr
-
Crema Dolce (1000g)99 kr
-
Espresso Barista Perfetto (1000g)138 kr
-
Caffé Crema Classico (1000g)99 kr
Kaffe ordbog A til C.
Affogato – Udtryk for espresso der hældes ud over en is dessert.
Americano – Espresso tilsat varmt vand, stammer fra 1. verdenskrig da italianernes kaffe var for stærk for Amerikanerne.
Arabica – En af de to primære kaffesorter, den anden er Robusta.
Barista – Tjener på en café.
Cappucinno – Espresso shot serveret i en stor forvarmet kop, med mælk og mælkeskum.
Cupping – Udtryk for kaffesmagning, hvor man placerer en lille ske med kaffe ved sine læber, og suger kaffen ind i munden.
Espresso – Kaffe brygget under tryk, 7g fint malede kaffebønner giver en ca. 25ml espresso.
Kaffe Ordbog F til N.
Gooseneck kedel – En el kedel med et tynd rør, der ligner en svanehals. Bruges til Slow Brew / Pour Over kaffe.
Irish Coffee – Kaffe med Whiskey, Puddersukker og tykt lag flødeskum (Instant kaffe kan IKKE bruges).
Latte – Espresso med varm mælk, i forholdet 1 del espresso 2 dele mælk.
Macchiato – Betyder “farvet mælk” og hentyder til at lave en cafe latte hvor espressoen hældes i til sidst.
Mochaccino – Kaffe med chokolade.
Kaffe Ordbog O til Å.
Pour Over – En bryggeform, hvor man manuelt hælder det varme vand op i en tragt med malede kaffebønner.
Robusta – En af de to primære kaffesorter, den anden er Arabica.
Slow Brew – Andet udtryk for Pour Over kaffe, eller third wave kaffe.
Third Wave – Endnu et udtryk for Slow Brew eller Pour Over, der henviser til en manuel bryggemetode.
Vienna – Dette er en dobbelt espresso, hvor du i stedet for mælk eller fløde, får flødeskum i kaffen.
Ord der kan bruges, til at beskrive smagen af kaffe.
Acrid – En hård, sur smag, der ofte beskrives som tærte eller skarpe.
Ashy – En type kaffe aroma findes normalt i mørk stegt kaffe.
Denne aroma afgiver en duft, der minder om lugten af et askebæger eller pejs.
Baggy – Betegner kaffe, der er blevet opbevaret for længe eller let ristede bønner med kvaliteter, der minder om mundens smag.
Backed – ordet betyder “bagt” og henviser til en kaffe, der er flad, kedelig og meget kedelig.
Bitter – En hård, sur og endog ubehagelig smag, der bemærkes meste på ryggen af tungen.
Bouquet – Duften af kaffe, der er friskmalet.
Bready – Kaffe med en kornlignende aroma der minder om et brød.
Normalt findes i surt smagende kaffe eller kaffebønner, der ikke er tilstrækkeligt ristet.
Bland – Omtales til behagelig kaffe med en smagfuld smag.
Briny – En lidt salt smag i kaffen, der er forårsaget af genopvarmning eller ved kaffe, der er stået på en varmepladen for længe.
Flere smagsbeskrivelser.
Caramelly – En smag eller aroma, der ligner slik eller sirup som sukkerarter, der er karamelliseret.
Carbony – En smag eller aroma, der har karakteristika fra brændt mad eller træ.
Denne smag følger normalt med mørkere ristet kaffe.
Cikorie – En urt der bruges til at give smag kaffe eller endda som en kaffesubstitut.
Chocolatey – En smag eller aroma, der minder om chokolade.
Citrusy – En smag eller aroma af citrusfrugter.
Dette kan ofte findes i kaffe, da kaffebønner kommer fra kaffebær.
Jordlig – En aroma af frisk jord eller våd jord. Kan betragtes som både godt eller dårligt.
Men nogle gange refererer til tilstedeværelsen af forskellige typer skimmel.
Gæret/fermenteret – En sur eller ujævn smag, som kaffe der har fået lov til at gære i længere tid end nødvendigt.
Flora – En duft af friske blomster, der ofte kan findes i kaffe med en frugtagtig aroma.
Fruity – En aroma og smag, der ligner forskellige typer af frugter.
Grassy – En aroma der minder om græs, den er normalt forbundet med bønner, der er blevet under ristet eller beskadiget af vand.
Du kan bruge både Engelske og Danske benævnelser.
Herbal – Betegner en aroma af friskgravet græs og urter og findes i kaffe, der ikke er fuldt tørret, når den er forarbejdet.
Hidey – Betegner en aroma eller smag, der ligner læder.
Ofte findes i nogle østafrikanske kaffe.
Malt – En aroma af malt eller korn, der ligner aromaerne af friskbagt brød.
Mellow – En afbalanceret og mild kaffe, der ikke har nogen stærke smage eller aromaer.
Nutty – En aroma der ligner frisk nødder.
Dette udtryk anvendes kun ved friske nødder og ikke bitre eller fordærvede nødder.Oniony – En smag, der minder om løg.
Det findes ofte, når stagnerende vand anvendes til forarbejdning ved hjælp af den våde metode.
Papery – En smag, der er resultatet af opbevaring af kaffe i papirposer eller tilberedt med et lavkvalitets filterpapir.
Quakery – En smag, der minder om en jordnødder, der skyldes brug af umodne kaffebønner.
Gummi – En aroma eller karakteristik fundet i friske Robusta, der refererer til smagen og lugten af varme dæk eller gummibånd.
Scorched – Kaffe, der er blevet ristet, indtil den får brændemærker på grund af for varmt ristning eller dårlig tumbling under processen.
Sour – En bidende og ubehagelig smag fundet i kaffe.
Spicy – En smag eller aroma, der ligner fennikel, kanel eller andre krydderier.
Tobak – Aroma og smag af frisk tobak.
Ikke altid negativ og kan findes i mange kaffe rundt om i verden.
Winey – En kombination af smag, lugt og følelse i mundingen af kaffe, der minder om vinens.
Woody – En smag og lugt af gammel kaffe.