Categories
Kaffe opskrift Kaffe wiki

Caffe Latte │ 7 tricks til en god caffe latte, nr. 2 vil overraske dig!


Caffe Latte introduktion

I denne artikel forsøger jeg at dække alt, der er caffe latte. Det er lige fra opskriften og kaffebønner til den bedste mælk. Derudover kommer vi ind på udstyr som kaffelatte-maskine, glas og skeer. Du ved, hvordan du bedst serverer i glas med lange skeer, så her er de 7 tricks.

  1. Server ALTID i latte glas, de skal være mellem 170-220ml
  2. Brug fed og proteinholdig mælk (fedtprocent på 3.3-4% og 3.2-3.3% protein).
  3. Fyld din pitcher ca. 50% når du steamer, dampen efterlader ca. 10% vand under opvarmingen.
  4. Mælken må ALDRIG blive for varm, så hold dig omkring de 65 grader (max 72).
  5. Din espresso bør være en dobbelt, hvilket er 50-60 ml.
  6. Forvarm altid dine glas, inden espressoen kommer i glasset.
  7. Hæl mælken gennem din crema, så din latte overflade er brunlig med hvidt mønster.

Caffe latte opskrift.

Latte er ikke en stærk kaffeopskrift. Nærmere tværtimod, den originale opskrift er 1 del kaffe og 2 dele mælk. I bund og grund er det derfor varm mælk med kaffe. Hvis du f.eks. også gerne vil vide, hvordan man laver en Macchiato eller American Soda Float.

Det, de fleste er i tvivl om, er forskellen på cappuccino og caffe latte. Mens latte er en del kaffe og to dele mælk, er cappuccino en del kaffe, en del mælk og en del mælkeskum.

De fleste foretrækker en cappuccino, når de går på café. Skummet skal helst være så kompakt, at det kan spises med en ske.

En latte indeholder mange kalorier, hvilket skyldes mælken. Kaffe i sig selv er meget fattig på kalorier og kan næsten kaldes neutral. Men når vi først tilsætter mælk, er det en helt anden snak, specielt fordi vi gerne benytter fed mælk i kaffeopskrifter. Mejerierne fremstiller ligefrem kaffe latte-mælk og mælk specielt til latte art.

Kalorier, Kcal og koffein.

De fleste af os har fundet ud af, at den slanke linje ikke hænger sammen med for mange latte’er. Det er en reel kalorie bombe, hvis du napper den på din yndlingscafé. I sig selv er der mange kalorier i mælk, men latte mælk er endnu mere potent. Laver du den hjemme, så tjek kartonen, for skummetmælk er ikke kaloriefrit. Selv 1 liter havremælk og lignende indeholder 60 gram sukker. Mængden af koffein afhænger 100 % af, hvilken type kaffe og hvor meget du benytter pr. kop.

Caffe-latte-mælk.

Ja, der findes vitterlig mælk, der er fremstillet med det eneste formål at blive til varm mælk i din latte. Det er specielt for at give mælken de bedste forudsætninger til at lave smukt skum. Som tommelfingerregel kan man sige, jo mere protein, desto flottere skum.

Arla har lavet en serie, der hedder Essens, som du blandt andet kunne prøvesmage på dette års “Dansk Kaffe Festival”. Men andre producenter har i flere år haft en decideret latte-mælk. Ligesom mælkeskummet er flotte glas og lange slanke skeer med til at pifte denne drik op og, sammen med cappuccino, være de foretrukne cafédrikke.

For lige at sætte det på plads, så er forskellen på cappuccino og café latte stort set kun, hvor meget mælk og skum der kommer i og på kaffen. Mens opskriften på en café latte er 1 del espresso og 2 dele varm mælk med lidt skum på toppen, er opskriften på cappuccino 1 del espresso, 1 del varm mælk og et tykt lag skum på toppen.

Kaffebønner til kaffe latte og uden maskine.

En rigtig kaffe latte fremstilles på 1 del espresso, men du kan lave den på andre slags kaffe. Det vigtigste er i det tilfælde, at du har en kraftig kaffe. Jeg kender flere, der laver det helt uden maskine; her er det ikke kun uden espressomaskine, men helt uden kaffemaskine. Så er det instant kaffe, varmt vand og så den varme mælk, som sikkert er blevet varmet i mikrobølgeovnen.

Det er der vel heller ikke noget galt i, men her på siden foretrækker vi altså den ægte vare. Den skal helst være kælet for detaljen af en barista på en ægte espressomaskine. Så overlader vi det der instant kaffe latte, lavet uden maskine og med mælk fra ovnen, til folk uden smagsløg.

En espressomaskine med mælkeskummer er så meget mere end bare en kaffe latte-maskine. Du har den bedste opskrift, både hvis du laver den på espressomaskine eller uden maskine.

Caffe Latte opsummering.

I denne kaffe latte-artikel kom jeg ind på, hvilke kaffebønner der er bedst til latte, og hvor mange kalorier der er i drikken, hvilket afhænger af, hvilken mælk vi bruger. Jo federe mælk, desto flere kalorier, men også bedre smag samt tykkere skum. Nu kan du kende forskel på en cappuccino og en latte.

Latte er den mest bestilte kaffedrik på caféer, restauranter og tankstationer. Smagen spiller helt sikkert ind, men det er måske også fordi, vi føler, at vi får mere for pengene. Set i forhold til en espresso og andre af de små shot-størrelse kaffedrikke har en balje mælk trods alt lidt mere fylde.

De 7 tricks: Server din kaffe latte i høje glas (170-220 ml). Brug en mælk med højt indhold af protein. Fyld ikke for meget mælk i din pitcher, da mælken kommer til at fylde ca. 10 % mere på grund af dampen, der fortætter sig til væske. Mælken må ALDRIG blive for varm; den karamelliseres ved ca. 75 grader, hvilket ødelægger smagen.

Lav altid din latte på dobbelt espresso, hvilket er 50-60 ml. Forvarm altid dine glas, inden du brygger din espresso, da kontakten med det kolde glas kan gøre din espresso mere bitter. Hæld langsomt mælken ned i glasset og sæt farten op til sidst; det vil give dig muligheden for at lave latte art. Du kan også lave en flot tredelt latte ved at hælde espressoen i langsomt til sidst, så den lægger sig i bunden.

For mere om kaffe, må du gå på opdagelse her på siden eller tilmelde dig vores nyhedsbrev. Husk også at downloade Baristo App; den er gratis og kan inspirere dig til bedre kaffeoplevelser.