Categories
Bryggemetoder

Kaffe – Hvor begynder jeg? Alt hvad du skal vide


Godt på vej til god kaffe

Nedenstående punkter er absolutte grundregler for at brygge god kaffe:

  • Brug kaffe af god kvalitet – friskristet og malet til hver brygning.
  • Brug frisk, rent, koldt vand. Benyt gerne et vandfilter eller kildevand, men ikke destilleret vand.
  • Mal kaffebønnerne efter behov: fint til espresso, lidt grovere til mokka, mellem til filterkaffe og groft til stempelkaffe.
  • Sørg for, at din maskine er ren og har den rette temperatur. Kaffemøllen skal også holdes ren, da olien fra kaffe sætter sig i maskinerne og kan blive harsk.
  • Bryg kun den kaffe, du har tænkt dig at drikke eller servere inden for 25 minutter. Smagen ændrer sig efter brygning, så kaffen bør drikkes med det samme.
  • Kaffens temperatur må aldrig overstige 96 grader.

Brug hele kaffebønner

Malet kaffe findes i rigtig gode varianter og er et fint alternativ, hvis du ikke har en kaffekværn. Det er dog uden tvivl altid med hele kaffebønner, at du opnår den bedste kaffe.

Hold dine maskiner ved lige

Du kan købe dig fattig i mesterligt udstyr og bruge formuer på kaffe, men du opnår aldrig gode resultater, hvis du ikke sikrer, at maskinerne holdes ved lige, og at kaffeolien, som løbende aflejres, bliver renset væk.

Nogle er mere „hysteriske‟ med rensning end andre, men din kaffe- eller espressomaskine bør renses med et produkt som f.eks. Urnex Cleancaf hver 14. dag. Stempelkander og mokkabryggere er lette at vaske og bør rengøres med opvaskebørste efter hver brygning – gerne med samme rensemiddel en gang om måneden eller oftere.

Smager din kaffe ikke godt?

Gammel kaffe eller malet kaffe, der har været eksponeret for ilt i lang tid, er stensikre veje til dårlig kaffe. Køb frisk kaffe, og mal kaffebønnerne fra gang til gang. Hvis du køber malet kaffe, så opbevar den i en lufttæt beholder – gerne i køleskabet.

Beskidt kaffemaskine
Det kan ikke siges ofte nok: Rens dit udstyr, ellers vil din kaffe aldrig opnå sit fulde potentiale.

Forkert dosering
For meget eller for lidt kaffe giver de forkerte forudsætninger for brygning. Faktorer som gennemløbstid og mængden af smagsstoffer spiller, helt logisk, en stor rolle for smagen.

Den gyldne regel er 7 g formalet kaffe til 1,5 dl vand – altså ca. 45 g til en liter vand.