Categories
Uncategorized

Grønne kaffebønner – et helsetilskud


Vi lever i en verden, hvor grøn kaffe og andre helsetilskud er blevet en større og større ting, men det kan godt være svært at finde hoved og hale i. For hvad er grønne kaffebønner helt præcis? Det kan også være svært at vurdere den information man får. Er den sandfærdig og i så fald, hvordan skal man så brygge sine grønne kaffebønner? 

For at tage et eksempel, så er der mange, som ikke tror på, at de rå kaffebønner kan være sunde for dig, så hvad er myte og hvad er fakta? Kan noget, der smager godt, rent faktisk godt være sundt for dig? Det kan det faktisk godt ja, og der er masser af studier, som har bevist. At hvis du brygger din kaffe på en grøn kaffebønne, så vil der være en stor mængde af helbredsmæssige fordele. Hvis du er nysgerrig, så læs med videre.

Hvorfor grønne kaffebønner?

Der er mange fordele ved grønne kaffebønner, uanset om du køber økologiske grønne kaffebønner eller ej. Studier viser f.eks., at en grøn kaffebønne indeholder antioxidanter på op mod 500 gange styrken af C-vitaminer, hvilket er ret vildt. Derudover er der en høj koncentration af chlorogensyre. Chlorogensyre som har den gode effekt, at den mindsker mængden af glukose, som der bliver frigivet i dit blod. 

Den klassiske sorte kaffe har også antioxidanter, men slet ikke i samme grad. Man finder denne fordel i måden bønnerne er blevet ristet ved. Grøn kaffe er nemlig uristede grønne kaffebønner, når de koges, hvilket dræber de uønskede elementer i bønnen, uden at dræbe f.eks. antioxidanter. Du skal altså drikke grøn kaffe, hvis du gerne vil have de gode helbredsmæssige fordele. Samtidig med at der er en god smag i det, du drikker, det er nemlig en myte, at sunde ting ikke bør smage godt.

Hvilke grønne kaffebønner bør jeg vælge?

Det kan være svært at finde rundt i, hvilke bønner man skal købe og ofte vil man gerne købe de grønne kaffebønner på tilbud. Vigtigst af alt er dog, at bønnerne er vaskede og malede. På den måde undgår bønner, som er blevet sprøjtet eller kemisk behandlet. Der er økologiske grønne kaffebønner også en god ide. 

En anden tommelfingerregel er, at bønnerne skal have vokset så højt oppe som muligt. Jo højere oppe de har vokset, jo bedre er de nemlig. Derfor kan det være en god ide at gå efter sorter fra Costa Yarrazu eller Papua New Guinea. Du kan både få færdiglavede produkter, i form af kosttilskud, men du kan også kaste dig ud i at brygge kaffen fra bunden. Her skal du være opmærksom på, ikke at blive skræmt af deres udseende. Det er vigtigt, at du bruger hele bønnen, selvom dit instinkt siger noget andet. Det er nemlig også i skallen af bønnen, at mange af de gode ting sidder i.

Hvordan fungerer brygningen?

Hvis du har valgt selv at brygge din grønne kaffe, er det vigtigt, at du har det i baghovedet, at koffein nemt bliver opløst i vand. Derfor du skal derfor være meget opmærksom på kogetiden. Koffein er nemlig ret bittert og vil ødelægge din smagsoplevelse. En lang kogetid vil også ødelægge mange af de gode elementer ved den grønne kaffe.

Hvad skal jeg bruge til brygningen med grønne kaffebønner?

  • Et glas
  • En kasserolle
  • Bønner til at fylde dit glas
  • 3 glas vand
  • En kogeplade
  • En si
  • En varmeresistent beholder
  • Ske eller lignende til omrøring

Hvad så nu?

Først skal du hælde bønnerne op i kasserollen og fylde den op med de tre glas vand. Med andre ord skal du have et forhold på 1:3, så ønsker du en større portion, så skal du have to kopper bønner og seks kopper vand osv. 

Når bønnerne og vandet er i kasserollen, tænder du for bluset så vandet begynder at buldrekoge. Når det er på den temperatur, er det vigtigt, at du sænker temperaturen, så vandet kun simre. Nu skal det stå i 12 minutter. Her er det vigtigt at røre rundt imens, så de ikke sætter sig fast i bunden og alle de gode ting fra de grønne kaffebønner kommer ud i vandet. Derefter hælder du det igennem sien og over i din termokande eller din kop.

Mal din kaffe – det gælder også grønne kaffebønner

En anden måde at tilberede din grønne kaffe, er ved at male dine kaffebønner i en kaffekværn, hvis du har sådan en til rådighed. Så kan du, ligesom med helt normal sort kaffe, lave din kaffe ved hjælp af et filter eller i en stempelkaffe. Det har den fordel, at det ikke tager særligt lang tid, og at de fleste danskere kender metoden. Der er dog ulempen med, at det ikke er alle, som ejer en kaffekværn eller en kaffemaskine, og der skal du være villig til at investere i disse ting, for at denne metode virker.

En nem løsning – grønne kaffebønner i kapselform

Virker det for uoverskueligt at stå og skulle købe grønne kaffebønner eller rå kaffebønner, skulle kværne dem og koge dem? Det er du ikke alene om at synes. Det kan enten være, at det er for besværligt, eller at du ikke har færdighederne eller det nødvendige udstyr. Det skal dog ikke forhindre dig i at få fordelene fra grønne kaffebønner. 

Du kan nemlig få grøn kaffe i kapselform, der findes også produkter som tyggegummi, som siger de har grøn kaffe ekstrakt i sig og markedsfører sig med at have de samme fordele. Der er selvfølgelig forskellige doseringer alt efter produkter. Der er et minimum på, at der skal være 20% chlorogensyre i kosttilskuddet.

Det er en nem måde at indtage grøn kaffe, selvom den bedste og mest naturlige måde er at indtage grøn kaffe ved at male bønnerne selv, og så blot lave det som normal kaffe, med din stempelkande, men det kræver selvfølgelig, at man har en kaffekværn.

Er grønne kaffebønner fup og fidus?

Men er grønne kaffebønner så bare fup og fidus? Det kan jo godt virke lidt for godt til at være sandt, at det skal være sundt at drikke kaffe. Mange spørg også om det bare er ligesom grøn te eller ingefær og det derfor bare er et nyt helseprodukt, som bliver prist som et naturprodukt, der jo ikke gør nogen skade, men hvor man også er lidt i tvivl om, at det faktisk virker? Det er et godt spørgsmål og det er selvfølgelig svært at vurderer.

Der er jo lavet videnskabelige undersøgelser, som påstår, at grøn kaffe er et sundt kosttilskud og en god udrensningskur og slankeprodukt.

Det skal dog siges at undersøgelserne, om de grønne kaffebønner, er blevet lavet må mus. Der have det dog både en effekt på lagring af fedt og vægttab.

Du kan nemlig få grøn kaffe i kapselform, der findes også produkter som tyggegummi, som siger de har grøn kaffe ekstrakt i sig og markedsfører sig med at have de samme fordele. Der er selvfølgelig forskellige doseringer alt efter produkter. Der er et minimum på, at der skal være 20% chlorogensyre i kosttilskuddet.

Det er en nem måde at indtage grøn kaffe, selvom den bedste og mest naturlige måde er at indtage grøn kaffe ved at male bønnerne selv, og så blot lave det som normal kaffe, med din stempelkande, men det kræver selvfølgelig, at man har en kaffekværn.

FAQ

Hvad er grøn kaffe?

Det kan godt lyde lidt som et kikset fænomen fra 00’erne, ligesom grøn te, men det er en faktisk ting. Der er egentlig ikke noget mærkeligt ved grøn kaffe, al kaffe er grønt, før det bliver ristet. Den store forskel på grøn kaffe og normal sort kaffe er måden, det er blevet ristet på. Grøn kaffe bliver nemlig kun kogt, hvilket fjerner uønskede elementer, men beholder alle de gode antioxidanter og andre gode elementer, som ville blive fjernet eller mindsket, når bønnerne ristes. 

Hvordan kan man indtage grønne kaffebønner?

Du kan indtage de grønne kaffebønner på mange forskellige måder. Du kan både drikke kaffen, selvom det er en længere proces at lave det selv. Du kan nemlig enten koge det i en kasserolle, hvilket godt kan tage lang tid, men du kan også kværne det og lave det som normal kaffe. Dette kræver bare, at du har en kaffekværn. Hvis du ikke gider at pusle med at lave det selv, kan du også få op til flere forskellige kosttilskud, som du blot kan tage til dit måltid. Der fås dog også produkter som f.eks. tyggegummi, som også har grøn kaffe ekstrakt i sig.

Fordele ved grønne kaffebønner

Der er mange fordele ved at drikke grøn kaffe. Det indeholder blandt andet chlorogensyre, som kan være med til at hjælpe med vægttab. Chlorogensyre forsvinder dog ved høje temperaturer, hvilket er grunden til, at det findes i grønkaffe, men ikke normal kaffe. Derudover er der også store mængder af antioxidanter i grøn kaffe. Grøn kaffe kan altså både hjælpe dit immunforsvar, men kan også hjælpe med et potentielt vægttab, da chlorogensyren mindsker mængden af glukose, som kommer ud i blodet. Derudover er det en af de helseting, som smager godt, og er sunde, så det er en win win.