Categories
Bryggemetoder

Er espressopods gode nok?


Enkeltportions espresso findes efterhånden i et par standarder, og jeg tager udgangspunkt i 44mm e.s.e pods, som er den standard der pt. er mest udbredt, og som findes i flest varianter og blends.

Espressopods der følger e.s.e standarden findes i mange varianterE.S.E espressopods er individuelt indpakkede puder med kaffebønner formalet til espresso, og pakket med den rigtige tæthed, der svarer til trykket der opnåes når du tamper. Princippet blev standardiseret midt i 90’erne af Illy, som definerede rammerne i en åben standard til hele branchen. Idealerne og målet med espressopods er at bringe den gode espresso tættere på dem, der ikke har lyst til at praktisere ritualet omkring formaling og brygning af espresso på kaffe i løs vægt, men alligevel sætter pris på kvalitet og valgmuligheder. Samtidig er der ikke samme “griseri” ved espressomaskinen når man bruger e.s.e pods og smagen er let at gentage hver gang.

Hvad med kvaliteten af kaffen?

Jeg får tit spørgsmålet ‘Hvad med espressopods, er de slet ikke gode?’ og svaret er, ‘de er fine, hvis du er glad for smagen’. Det er utroligt vigtigt at huske, at kaffeoplevelsen ikke skal handle om hverken teknik-snobberi eller om du kender de rigtige ord.

Kvaliteten i det udvalg af espressopods der findes, spænder ligeså vidt som udvalget af kaffebønner og formalet kaffe, og man skal vurdere sit køb efter helt samme kriterier – kaffebønnernes oprindelse, ristning, blend m.m.

Bruges espressopods er smagen let at genskabe
Espressopods ligger et sted mellem kaffe købt formalet og formaling af hele bønner hjemme hos dig selv, lige når du skal bruge dem. Fordelen i forhold til kaffe du ikke selv maler er den individuelle indpakning. Den betyder, at selvom kaffebønnerne har været malet i et stykke tid, har de været pakket godt ind, og smagsstofferne er bevaret. Sammenlignet med kaffebønner du har malet lige inden de bruges, vil de friskmalede, alt andet lige, give mere smag. Det forudsætter naturligvis at du har opbevaret dem korrekt, i en lufttæt beholder og gerne mørkt og køligt.

Fordele og ulemper

Den mest reelle vurdering af kvaliteten på resultatet du får ud af espressopods gives ved at du ærligt erkender, hvad du vil have ud af espresso-smagen og i øvrigt vurderer nedstående lister med for og imod espressopods

Det er godt ved espressopods

  • espressopods er lette at bruge og efterlader ikke kaffegrums på maskinen
  • de er individuelt pakkede ind, hvilket bevarer kaffens smags- og aromastoffer
  • du kan hurtigt brygge dit espresso-fix uden at skulle kværne kaffebønnerne
  • der er få variabler under brygningen, så smagen er meget ens fra gang til gang
  • udvalget er stort
  • du behøver ikke kaffekværn, tamper, tampermåtte m.m.

Det kan espressopods ikke

  • med espressopods opnås ikke samme friskhed og fylde i smagen som ved kaffebønner malet 2 minutter inden de bruges
  • du har ikke kontrol over finheden af formalingen, og dermed ikke mulighed for at styre gennemløbstiden og de smagspåvirkninger den giver
  • den individuelle indpakning er meget emballage til en enkelt kop kaffe
  • en stor del af fornøjelsen ved espressobrygning er hele ritualet og tilfredsstillelsen ved at opnå fine smagsvariationer når man påvirker brygningens forskellige trin

Men, det behøver jo ikke at være sort/hvidt. Hvis du har et lager af dine yndlings espressopods klar når du har travlt, og dyrk hele den rene espressonydelse efter alle kunstens regler når der skal kræses om smagen – så er du helt dækket ind til alle situationer.