Categories
Kaffe Udstyr

Camping kaffe og 12v kaffemaskine til Campingvogn.


Kaffe & Camping

Blot fordi man er på camping, behøver man ikke leve som de vilde. En kaffemaskine til camping er næsten et must for enhver campist og kaffeelsker. Det nemmeste er selvfølgelig en gang kogende vand og instant kaffe. Men de fleste tager på camping eller ud i naturen for at nyde livet. Derfor skal der helst også være en god kaffe til vandreturen, der følger med oplevelsen.

Her i artiklen får du først 3 løsninger til campingkaffe uden strøm.

Derefter 3 løsninger til en 12V kaffemaskine, som er perfekt i campingvognen. Til sidst kommer der nogle alternative løsninger, hvis du leder efter inspiration til campingkaffe.

Fælles for dem alle er, at de har brug for malet kaffe, så ingen instant kaffe her.

Camping kaffe med Moka Pot eller Moka Express.


Den lille Moka kaffebrygger kan vi vist godt kalde for den originale campingkaffemaskine. Den var egentlig ikke fremstillet til dette, for den blev opfundet længe inden camping blev moderne. Den lille Moka Pot laver campingkaffe under tryk og er opkaldt efter byen Mocha i Yemen. Ligesom mokkakaffe.

Den blev opfundet af Alfonso Bialetti i 1933. Dengang stillede man kanden direkte på komfuret, der typisk benyttede træ eller kul som brændsel. Det gør man stadig den dag i dag, men nu har campingfolket også taget den til sig.

Du kan stille den direkte ind i bålets flammer, men det er bedre at stille den på en rist i kanten af bålet. Ellers kan den være en varm fætter at sætte sine hænder om, når du skal skænke kaffen. Den er perfekt til brug på gasblus, elektrisk kogeplade, og der findes endda en til induktion. Moka Pot er derfor også et godt og hyggeligt valg som kaffemaskine i campingvognen.

Camping kaffe med French Press eller på dansk Stempelkande.

Stempelkanden, som vi alle kender fra morgenbordet om søndagen, egner sig virkelig godt til camping. Den findes i BPA-fri plastikversion, så den ikke smadrer, hvis du får stillet rygsækken forkert. Du får dog brug for en beholder til at koge vandet til din campingkaffe. Men ligesom Moka Pot’en, kan du bruge den både ved åben ild, på bålpladsen eller et gasblus. Er du i campingvogn og har en elektrisk 12V kogeplade eller en 12V elkedel, er det stort set det samme som derhjemme.

Stempelkander kommer i alle størrelser. Vælger du en stor kande, kan kaffeposen med malet kaffe opbevares inden i. Der findes campingstempelkander, hvor der følger en stålskål med, som du kan koge vand i. Du kan også vælge en stempelkande lavet af stål, som du kan sætte direkte ind i bålet eller på en rist over bålet. I nogle sæt får du en manuel håndkværn med til at male kaffen. Men så skal man virkelig gå op i sin kaffe, da vi ved, at vægt er vigtigt, når man camperer.

Camping kaffe kan være Cowboy Kaffe.

Bare navnet “Cowboy-kaffe” giver et godt billede af denne måde at få sin kaffe på campingturen. Her er der ikke tale om en kaffemaskine, men slet og ret kogende vand med kaffe. Dette er stadig den foretrukne metode de fleste steder i Mellemøsten. I Danmark har vi aldrig rigtigt brugt denne metode, men vi kender den som kogekaffe fra Finland.

En gryde eller metalbeholder med vand bringes i kog. Dernæst tilsættes ca. 7 g kaffe pr. 100 ml vand. Man lader det koge i 3 til 4 minutter, og gryden tages af varmen. Når kaffebønnerne har fået lidt tid til at synke til bunds, hældes kaffen direkte over i koppen. Hvis du vil gøre lidt mere ud af det, kan du medbringe en kaffetragt og filter. På den måde kan du filtrere det over i koppen. Det her er rigtig kaffe til vandreturen!

12v Kaffemaskine til Campingvogn eller båden.

Folk, der har campingvogn, går aldrig ned på udstyr. Derfor er der også rigeligt med valgmuligheder, når det kommer til en 12V kaffemaskine. De mest kendte er Dometic og Waeco, som jeg vil komme ind på her. Derudover tager jeg fat i et af de mindre kendte mærker.

Dometic 12v kaffemaskine til 5 kopper.

Denne lille maskine tilsluttes via cigarstik og har et indbygget kaffefilter af stål og plast. Den er nem at rengøre og fylder ikke meget i campingvognen med sine beskedne 28,5 x 32 x 10 cm. Den vejer 1,8 kg og bruger 200W – det sidste er vigtig viden, hvis man kører på batteri. Kapaciteten på 5 kopper er 750 ml, hvilket kun svarer til ca. 2 krus kaffe. Dette er dog meget normalt, når vi taler om en 12V kaffemaskine til camping.

Waeco MC01 er en 12v kaffemaskine til 1 kop.

Ja, du læste rigtigt, Waeco MC01 kan brygge 150 ml kaffe. Til gengæld vejer den kun 800 gram og fylder 13,5 x 19 x 11 cm. Inkluderet i maskinen er et krus, så den er virkelig kompakt. Den har et par gode funktioner, som for eksempel at den ikke tørkoger. Ligesom Dometic tilsluttes den til 12V via cigarstik, og den kommer med en fastgørelse. Det sidste er dog unødvendigt, da de fleste pakker den væk efter brug.

Den ukendte, men måske bedste camping kaffe maskine.

CAMP4 har lavet en kaffemaskine til campingvogn, men den kan selvfølgelig også bruges på f.eks. båden. Maskinen kan lave 600 ml kaffe, bruger 150-170W og fylder næsten det samme som Dometic’s. Med sine 23,4 x 17 x 25,6 cm er det dog den største. Den ligner til forveksling en helt almindelig 230V kaffemaskine, hvis man ser bort fra ledningen med cigarstik.

I forhold til de andre virker den spinkel og billig i sin udførelse. Den har ingen smarte funktioner, og med sin “store” glaskande virker den en smule skrøbelig. Men kaffen smager lige så godt på denne maskine.

Glamping camping kaffe, eller grejfreak?

Når vi snakker om kaffemaskine til camping, så er der jo mange måder at campere på. Glamping har vundet stort indpas de seneste år. Heldigvis er der også plads til den glade kaffeamatør til den fest. De fleste kender Handpresso; dette er vel indbegrebet af en kaffemaskine til camping. Opfundet af danskeren Henrik Nielsen i 2005. Du får verdens mindste kop kaffe fra et stykke legetøj til ca. 1500 kroner. De fleste ser det som en sjov gimmick, men den er passé.

MEN! Handpresso har altså også udviklet en 12-volts espressokapselmaskine, så er du til campingkaffe, chauffør eller til Van Life, så er denne her måske lige sagen.

Vi vil gerne have et ordentligt krus kaffe og som minimum en kop. Derfor er pour over-kaffe også taget med på camping. Man må sige, at her passer den virkelig godt ind. Man har tiden til det, og den næsten meditative bryggemetode signalerer bare ferie. Du kan læse alt om pour over-kaffe eller slow brew i denne artikel. Eneste forskel er, at der er opfundet en sammenklappelig kaffetragt til campingfolket.

Det var alt om kaffemaskiner og campingkaffe for denne gang. Jeg vil slutte af med at sige: Kvalitet betaler sig. Tænk over holdbarheden og vægten, det er de eneste to ting, der betyder noget, når du sidder ved ildstedet og nyder livet. Sidst men ikke mindst, lad mig gentage: Rigtig kaffe til vandretur er cowboy-kaffe! Hele oplevelsen med at lave og drikke sin kaffe på den måde får en til at føle sig som en rigtig mand.