Espresso

Espresso: det lille kaffeshot med koncentreret smag og blød crema

Drikker du kaffe, er du helt sikkert bekendt med den italienske klassiker Espresso. Det er en koncentreret kaffe, der serveres som et lille shot eller bruges som base i mange kaffedrikke. Det er en lille smagsbombe med en delikat, blød crema på toppen, der komplementerer kaffens fyldige og let bitre eftersmag.

Espresso har på mange måder den samme smag som almindelig kaffe – bare stærkere og med en bitter, en smule sødlig, syrlig og godt ristet smag. Du kan variere smagen ved at bruge forskellige bønner, ristninger, ekstraktionstid osv., hvis du vil have den sødere, mørkere eller måske mere syrlig i smagen.

Hvordan laver man Espresso?

Der er mange måder at lave den perfekte Espresso. For mange er det en kunst at brygge det lille italienske shot, mens det for andre bare skal være nemt og gå hurtigt, så de kan få et godt koffeinkick på vej ud ad døren om morgenen. Heldigvis er der en fremgangsmåde for alle.

Først og fremmest skal du have styr på de tre gyldne elementer for din Espresso: hvor mange gram kaffe, hvor meget og hvor varmt vand, og hvor lang ekstraktionstid. Generelt er der 6-8 gram malet kaffe i en enkelt, standard kop Espresso, vandet skal være omkring 93 grader varmt, og det giver et sted mellem 30 og 40 ml kaffe. Den gyldne tid for ekstraktion er mellem 25 og 30 sekunder, men som med de andre elementer er det op til dig selv at justere for at finde frem til den helt rigtige kombination, som giver dig den bedst mulige Espresso efter din smag.

Det er desuden på samme måde, du laver en Lungo eller Ristretto, som er henholdsvis Espressos storebror og lillebror. En Lungo ekstraheres bare længere tid og bruger derfor mere vand under brygningen, mens en Ristretto ekstraheres i kortere tid og bruger mindre vand. Det adskiller de tre typer fra hinanden på både smag og aroma, og giver dig mulighed for at eksperimentere lidt med dagens kaffe.

Vælg mellem kapsler, hele bønner og meget mere

At kende til de rigtige måleenheder er selvfølgelig kun en lille del af vejen til en god Espresso – og bruger du en kapselmaskine, er det slet ikke nødvendigt at tænke over. Du kan nemlig lave kvalitetsrig, fyldig, smagfuld Espresso med kaffekapsler. Så skal du ikke gøre andet end at komme en kapsel i maskinen, trykke start og vente de cirka 30 sekunder det tager maskinen at omdanne din Espressokapsel til en lækker kop Espresso. Alt efter hvilken maskine du har, kan det være, at du også automatisk kan lave en café latte, macchiato eller cappuccino med dit Espressoshot.

Hvilke kapsler du skal bruge afhænger af maskinen, men mange mærker laver standardkapsler, som du kan bruge til et specielt udvalg af kapselmaskiner. Det betyder, at du vil have lige så mange varianter at vælge imellem, som hvis du vælger hele bønner til at lave din Espresso. Det store udvalg kan for eksempel være fra illy iperEspresso kapsler, originale Nespresso-kapsler eller måske de runde, flade E.S.E Pods i filterpapir.

Netop hele kaffebønner er det, du skal bruge for at skabe den perfekte Espresso, hvis du ikke bruger en kapselmaskine. Bønnerne er nemlig mest friske, hvis du først maler dem lige inden brug. De holder også både smag og aromaer bedre, når de pakkes lige efter ristning, end hvis de formales og derefter pakkes.

Ud over kaffen er der forskelligt tilbehør, du skal bruge, alt efter hvilken espressomaskine du har. Har den ikke indbygget kværn, skal du købe en kaffekværn ved siden af, og alt efter om du har en fuldautomatisk espressomaskine eller ej, skal du måske også investere i andet udstyr som stamper og skummekande. Om du gør det selv eller lader maskinen om det, skal dine meget finmalede bønner doseres helt korrekt, stampes og køres gennem maskinen med det rette tryk og den helt rigtige ekstraktionstid. Laver du en café latte eller anden mælkedrik til dit Espressoshot, skal du også have gang i din mælkeskummer, så du får en cremet og let mælk til din kaffedrik.

Vælg de bedste kaffebønner til espresso

Selvom Espresso virker som en helt særlig kaffe i sig selv, er der ikke noget, der hedder espressobønner. Espresso er nemlig ikke en bestemt type kaffe lavet på særlige bønner, men derimod en bryggemetode, der adskiller sig fra andre måder at brygge kaffe på – selvom det er de samme bønner, der bruges. Mange ser en blanding af medium mørkristede Arabica- og Robusta-bønner som den ideelle kombination til en rigtig Espresso, men det er op til dig selv at finde den kombination, som du synes, smager bedst.

De medium mørkristede bønner har de helt rigtige dybe noter som chokolade, karamel og nødder, og alt efter hvilken kombination af bønner du bruger, kan du også få en delikat smag af blomster eller frugt, der sammen går op i en højere enhed. Helt mørkristede bønner er også gode til Espresso, hvis du vil have en mere intens oplevelse ud af det lille shot, eller hvis du skal bruge det til en kaffedrik med mælk.

Gode opskrifter med Espresso

Er du mere til en kaffedrik end et kraftigt shot, kan du lave en café latte, som i bund og grund er en Espresso med mælk. Det rene, intense Espressoshot arbejder godt sammen med den dampede eller skummede mælk, og det giver dig mulighed for at variere din yndlingskaffe på mange måder. Du kan også lave en koffeinfri Espresso til din kaffedrik, hvis du for eksempel gerne vil nyde en lækker iskaffe med Espresso en sommeraften uden at sætte din søvn over styr.

Men de velkendte kaffedrinks med cremet, blødt mælkeskum er ikke den eneste måde at variere din Espresso. Du kan nemlig lave en drink med Espresso, der kan slå selv den mest eksotiske cocktail. Prøv for eksempel at lave en Martini med Espresso, Kahlúa og vodka, som du kan variere ved at tilføje for eksempel smagfuld sirup eller iskoldt mælkeskum, eller ved at bruge en anden type spiritus, som du synes, går godt med den fyldige Espresso.